Svet

[ Izvor: CNN ]

10. 03. 2024. 09:52 3

Abramovič bio umešan u pregovore za oslobađanje Navaljnog

Razgovori o razmeni zatvorenika iz više zemalja, koja je uključivala i moguće oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je on preminuo prošlog meseca u zatvoru, reklo je više izvora za CNN, navodeći da je u pregovore bio direktno umešan i ruski oligarh Roman Abramovič.

Izvori su istakli da su dvogodišnji pregovori za oslobađanje Navaljnog počeli ubrzano da napreduju kada je Abramovič posetio Moskvu poslednjih meseci.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton takođe je učestvovala na početku pregovora za oslobađanje Navaljnog, navelo je nekoliko izvora.

Abramovič, kome je Zapad uveo sankcije i koji veći deo vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, susreo se sa Hilari Klinton kada su se formirale ideje za složenu razmenu u čemu je učestvovalo čak sedam osoba, rekao je dobro obavešteni izvor CNN-a.

Abramovič je zadržao vezu sa Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Nezavisni ruski mediji su javili da se Abramovič sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati pre nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

Saradnica Navaljnog, Marija Pevčik, rekla je ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju "isporučio predlog za razmenu Navaljnog".

Pevčik je navela da je Abramovič delovao kao "neformalni pregovarač u komunikaciji sa američkim i evropskim zvaničnicima". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je 27. februara da odgovori na pitanja novinara o Abramovičevoj umešanosti u pregovore za razmenu Navaljnog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati