Svet

[ Izvor: Nova.rs ]

09. 02. 2024. 12:02 90

Putin slagao da su nam Rusi pomogli devedesetih, istina je drugačija: Uveli su nam sankcije, naoružavali Hrvatsku i odlikovali Tuđmana

Predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom izjavio je da je Moskva morala da stane u odbranu Srbije tokom ratova dvedesetih. Istine radi, Rusija je tada uvela sankcije Srbiji, isto kao i zapadne zemlje, ali je i naoružavala Hrvatsku.

- Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama - rekao je Putin u intervjuu Takeru Karlsonu navodeći da je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom.

Kako je Putin slagao

Kratak osvrt na prošlost dovoljan je da dokaže da predsednik Rusije ne govori istinu kad priča o „podršci“ koju je Rusija pružila Srbiji tokom ratova devedesetih godina. Ne samo da je ta podrška izostala, već je Moskva i uvela sankcije našoj državi 1992. godine. Tada je Savet bezbednosti UN usvojio tri rezolucije, kojima je bio zabranjen uvoz robe iz Savezne Republike Jugoslavije, ali i izvoz iz SRJ. Rusija je kao stalna članica SB imala pravo veta, ali ga nije iskorstila, već je podržala sankcije prema našoj zemlji.

Sada je već poznato da je početkom devedesetih Ruska Federacija bila i vojni saveznik Hrvatske. Tačnije, u vreme embarga na izvoz oružja Rusija je naroužavala Hrvatsku.

Rusija odlikovala Tuđmana

Da je tokom proteklog rata Rusija naoružavala Hrvatsku, a ne Srbiju, ispričao je za zagrebački „Večernji list“ Marin Tomulić, koga je taj list predstavio kao “prvog dobavljača”.

- Rusi su nam isporučivali oružje na zahtev Francuske. Ja sam tome svedok - rekao je Tomulić.

Zanimljivo je i da je u novembru 1996. tadašnji ruski predsednik Boris Jeljcin odlikovao Franju Tuđmana „Medaljom Žukov“ “za aktivan doprinos pobedi nad fašizmom”. Takođe, I Vladimir Putin je 2005. godine odlikovao Stjepana Mesića za doprinos koji su hrvatski narod i Hrvatska kao država dali u konačnoj pobedi nad fašizmom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 90

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati