Svet

[ Izvor: Mediji ]

28. 01. 2024. 17:38 6

Američki vojnici ubijeni u napadu dronom u Jordanu

Tri vojnika američke vojske su poginula, a najmanje dvadesetak je povređeno u napadu dronom tokom noći na malu američku ispostavu u Jordanu, rekli su američki zvaničnici za CNN, što je prvi put da su američke trupe na Bliskom istoku ubijene od početak rata u Gazi.

Ubistvo trojice Amerikanaca u Kuli 22 u Jordanu u blizini granice sa Sirijom predstavlja značajnu eskalaciju ionako nesigurne situacije na Bliskom istoku.

Centralna komanda SAD potvrdila je u saopštenju u nedelju da su tri pripadnika vojske poginula, a 25 povređeno u jednosmernom napadu dronom koji je "udario na bazu na severoistoku Jordana".

Od petka je bilo više od 158 napada na američke i koalicione snage u Iraku i Siriji, iako su zvaničnici opisali stalnu salvu dronova, raketa i projektila kao neuspešne jer često nisu izazvali ozbiljne povrede ili štetu na infrastrukturi.

Nejasno je zašto protivvazdušna odbrana nije uspela da presretne dron, što je izgleda bio prvi poznati napad na Kulu 22 otkako su napadi na američke i koalicione snage počeli 17. oktobra. Američke snage u ispostavi su deo misije savetovanja i pomoći sa Jordanom.

Američki zvaničnici su više puta izjavili da ne žele da sve veće tenzije širom Bliskog istoka prerastu u regionalni rat. Upitana prošle nedelje da li je Pentagon procenio da zastupnici Irana pojačavaju napade na američke snage, zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing je rekla: "Ne nužno, ne".

U prethodno snimljenom intervjuu za ABC News koji je emitovan u nedelju ujutru, predsedavajući Združenih generalštabova general CK Braun rekao je da je deo posla SAD da "uvere da se stvari dešavaju na Bliskom istoku da ne dođe do sukoba proširiti."

- Cilj je da ih odvratimo i ne želimo da idemo putem veće eskalacije koja vodi ka mnogo širem sukobu u regionu - rekao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati