Svet

[ Izvor: RTCG ]

11. 10. 2023. 10:54 0

Spajić obezbedio većinu za podršku novoj Vladi

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić ponudio je Demokratskoj Crnoj Gori da bude deo nove većine, što je ona i prihvatila, pa će uz manjinsku podršku koalicije Za budućnost Crne Gore, imati podršku 49 poslanika za formiranje 44. Vlade, prenosi RTCG.

Demokratama je ponuđeno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja severa.

Dobiće i mesto zamenika premijera, kao i dva mesta potpredsednika vlade, koja će imati 18 ministarstava.

Za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjačke stranke da u vladu uđu i Socijaldemokrate, koji su ostali van kombinacija.

Pri sadašnjoj situaciji, Spajić će obezbediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje vlade, pošto je dogovorio sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) manjinsku podršku.

Portal RTCG saznaje da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta, a dobiće dodatne pozicije u Vladi.

Mesto šefa parlamenta pripašće ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću, kao i još 40 odsto "mesta po dubini".

Demokratama bi trebalo da pripadne bezbednosni sektor, a SNP bi zadržao postojeće resore.

U Vladi bi mogla da se nađe i Ujedinjena Crna Gora, koja je podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG i njima bi najverovatnije pripao resor prosvete.

Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi, dok je Bošnjačka stranka pod velikim znakom pitanja, to jest, pri sadašnjem stanju van je Vlade, jer se protivi formiranju vlasti sa ZBCG.

Pošto njihovi glasovi u ovoj varijanti nisu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju, dodaje RTCG.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati