Svet

[ Izvor: Mediji ]

17. 09. 2023. 13:35 3

Za napuštanje ljubimaca sledi ZATVOR

Napuštanje životinja u Hrvatskoj uskoro bi trebalo postati kazneno delo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju do godinu dana, piše Jutarnji list. Biće to deo novog paketa izmena Kaznenog zakona koji se već godinu dana razmatra na radnoj grupi Ministarstva pravosuđa i uprave, a koji je dosad ostajao u drugom planu.

Prvi je to put da se u Hrvatskoj napuštanje životinja tretira kao kazneno delo za koje se može dobiti zatvorska kazna. Trenutno, prema postojećem zakonu, ovo delo se kažnjava novčano u visini 30.000 kuna iliti nešto oko 450.000 dinara.

Osim novog kaznenog dela, Ministarstvo pravosuđa planira i da učini dodatni korak u jačanju kaznenopravne zaštite životinja pa tako predlažu i povećanje zatvorskih kazni za ubijanje ili mučenje životinja.

Predlog je da se osoba koja usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj bol ili je izlaže patnjama kazni zatvorom do dve godine (trenutno je kazna do jedne godine), a ako se to kazneno delo počini iz koristoljublja, predlaže se kazna zatvora do tri godine, umesto trenutne dve godine, piše Jutarnji.

Podsetimo, Hrvatsku javnost je nedavno potresao brutalan snimak prebijanja konja letvom, a sve o ovom uznemirujućem snimku pročitajte u odvojenoj vesti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati