Svet

Direktno.rs

13. 08. 2023. 13:41 25

Podsećanja - Putin odlikovao Mesića, a Jeljcin Tuđmana

Život piše romane, a politika istoriju. Tako je 9. maja 2005. godine ondašnji i sadašnji predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je tadašnjeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića za doprinos koji su hrvatski narod i Hrvatska kao država dali u konačnoj pobedi nad fašizmom, a sve u sklopu proslave 60. godišnjice pobede nad ovim zlom. Tada je, pored Mesića, odlikovanje primio i bivši rumunski kralj Mihael I, ali albanski predsednik Alfred Mojsiu.

Ostaje gorak ukus u ustima ako se uzme u obzir da Rusija nikada Srbima i Srbiji nije dala nikakvo slično priznanje, uprkos činjenici da su Srbi dali nesrazmerno veliki doprinos u konačnoj pobedi sila dobra nad silama zla u Drugom svetskom ratu. Sa druge strane, zanimljivo je da je Mesićev stric Marko bio oficir mešane 369. pukovnije ustaša i domobrana, da je učestvovao u napadu na SSSR, da je odlikovan za hrabrost nemačkim Gvozdenim krstom prvog reda nakon Harkovske bitke, i da je konačno učestvovao u Staljingradskoj bici gde je nakon nestanka pukovnika Pavičića postao poslednji zapovednik ove pukovnije. Tada je zarobljen i "prevaspitan" od strane NKVD, pa je potom kao pripadnik 1. jugoslovenske partizanske brigade učestvovao u oslobađanju Beograda i Srbije. Marko Mesić je poznat i kao čovek koji je ikoni Isusa Hrista u crkvi Karađorđevića u Belom dvoru pucao direktno u čelo tokom proslave Nove 1945. godine. Trag od pucnja i dalje može da se vidi, a član Krunskog saveta i akademik Matija Bećković je 2013. godine rekao da se to nikada neće sanirati da bi nam ostalo za nauk.

Zanimljivo je i da je odlukom Borisa Jeljcina, nešto više od godinu dana nakon Oluje, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman 4. novembra 1996. godine dobio ni manje ni više nego Žukovljevu medalju za aktivan doprinos pobedi u borbi protiv fašizma na 100 godina od rođenja pomenutog čuvenog maršala Crvene armije.

Orden je ustanovljen 1996. godine, a namenjen je živim "pripadnicima Crvene armije, mornarice, NKVD-a i partizana za hrabrost, izdržljivost i snagu iskazanu u borbi protiv nacističkih osvajača i japanskih militarista".

Zanimljivo je i to da je prilikom raspada SFRJ, Rusija priznala nezavisnost Hrvatske već 17.februara 1992., dva meseca pre Sjedinjenih americkih država koje su to učinile u aprilu iste godine.

- Istorija je majka mudrosti i najbolja učiteljica života - kaže stara latinska izreka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati