Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 07. 2023. 08:01 5

Niko ne zna gde je Prigožin

Kretanje Jevgenija Prigožina, šefa ruske paravojne formacije Vagner tokom poslednjih desetak dana predstavlja pravu misteriju. Naime, nakon što je organizovao „marš za pravdu“ protiv ruskih vojnih lidera 24. juna, niko ga nije video u javnosti. Sa druge strane, gotovo svakodnevno pojavljuju se oprečne informacije o mestu njegovog boravka. Svakako, u igri su dve države Rusija i Belorusija. Dodatnu pometnju napravila je izjava predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je izjavio da se Prigožin nalazi u Rusiji u kojoj je slobodan čovek. Iz Moskve to niko nije potvrdio, ali je zato FSB objavio fotografije onoga što je pronađeno u Prigožinovim kancelarijama - i svet je najblaže rečeno u šoku.

Naime, beloruski lider izjavio je da je šef plaćeničke grupe Vagner u Rusiji – i da ga ruski predsednik Vladimir Putin neće "ukloniti".

Lukašenko je rekao da je Prigožin možda u Sankt Peterburgu ili Moskvi i istakao je da je šef plaćenika „apsolutno slobodan“ i dodao da njegove Vagner trupe ostaju u kampovima u kojima su boravile pre neuspelog pokušaja pobune.

- Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu, možda je otišao u Moskvu, možda negde drugde, ali nije na teritoriji Belorusije - rekao je Lukašenko novinarima.

Njegov avion već dva puta leteo u Rusiju?

Inače, ovo je privi put da se beloruski predsednik javno oglasio o Prigožinovom napuštanju njegove zemlje. Ali, ne i prvi put da se spekulacije o njegovom odlasku u Rusiju, zasnovane na praćenju njegovog aviona, pojavljuju u javnosti.

Naime, pre svega pet dana Prigožin je navodno u Moskvi prisustvovao sastanku, kom je prethodila zaplena njegove imovine.

Tada su pojedini ruski mediji, koji se ne nalaze pod kontrolom Kremlja, izvestili da je policija vratila zaplenjen novac i zlato Prigožinovom vozaču.

Podsetimo, prema izveštajima policije Sankt Peterburga tada je zaplenjeno četiri milijarde rubalja iz parkiranog kombija. Fontanka je kasnije pisala da je još šest milijardi rubalja zaplenjeno u 80 kartonskih kutija iz drugog kombija.

Slučajno ili ne, svega nekoliko sati pre izjave Lukašenka, ruska državna televizija je objavila snimak upravo te zaplene.

Na njima se vidi kako policija na Prigožinovom imanju, pronalazi više od 6,5 miliona američkih dolara u kešu, kolekciju perika, sobu opremljenu za lečenje kao i nekoliko pasoša sa različitim lažnim imenima.

Na snimku se vide kutije pune novca u njegovoj kancelariji i gomile dolara u njegovoj luksuznoj rezidenciji, zajedno sa onim što je navodno njegov lični helikopter, skladište oružja, kolekcija perika, potpuno opremljena soba za lečenje.

U emisiji je prikazano više pasoša koje koristi Prigožin, a koji nose različita imena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati