Svet

[ Izvor: partners-serbia.org ]

06. 07. 2023. 08:33 2

Evropski sud: Biometrijsko snimanje lica suprotno demokratskim vrednostima

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) doneo je prvostepenu presudu u predmetu "Gluhin protiv Rusije", kojom je jednoglasno utvrđena povreda člana 8 (pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života) i člana 10 (sloboda izražavanja) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Naime, Gluhin je 2019. godine uhapšen nakon što je održao miran samostalan protest u podzemnom prolazu u Moskvi, kako bi skrenuo pažnju javnosti na slučaj jednog demonstranta. Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je policija identifikovala gospodina Gluhina korišćenjem tehnologija za biometrijsko raspoznavanje lika, koristeći snimke sa javnih kamera za video nadzor, navodi partners-serbia.org.

U obrazloženju odluke je navedeno da je ovakva odbrada podataka o ličnosti od strane policije veoma intruzivna i nesrazmerna, jer mirne demonstracije gospodina Gluhina nisu izazvale nikakvu opasnost po javni red i mir, niti bezbednost, kao i da je korišćenje tehnologija za biometrijsko raspoznavanje lika u ove svrhe u suprotnosti sa vrednostima demokratskog društva koje počiva na vladavini prava.

Rusija je obavezana da Gluhinu isplati 9.800 evra na ime nematerijalne štete, kao i 6.400 evra na ime troškova sudskog postupka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati