Svet

[ Izvor: Danas ]

24. 06. 2023. 09:11 2

"U podmornici ne postoji crna kutija": Da li će se ikada saznati tačan uzrok tragedije kod olupine Titanika?

Nakon što su otkrivene krhotine podmornice Titan na dnu okeana, fokus istražnih timova sada se usmerio na otkrivanje uzroka nesreće u kojoj je poginulo svih pet članova posade.

Prema rečima Džona Maugera, kontraadmirala američke obalske straže, krhotine koje su do sada pronađene su "konzistentne sa katastrofalnom implozijom" podmornice Titan.

Da bi se došlo do odgovora zašto se to dogodilo i šta je moglo biti učinjeno da se katastrofa spreči, vlasti će prikupiti svaki komadić krhotina koji bude pronađen, rekao je Rajan Remzi, bivši podmornički kapetan u britanskoj Kraljevskoj mornarici.

- U podmornici ne postoji crna kutija, tako da neće biti moguće da se utvrdi tačan sled događaja“ koji je prethodio katastrofi, ali osim toga proces istrage je sličan kao kod avionske nesreće - rekao je Remzi za Bi-Bi-Si.

Kada istražitelji donesu delove podmornice na površinu, počeće da traže pukotine u strukturi od ugljeničnog vlakna, što će biti od ključnog značaja za utvrđivanje onoga što se dogodilo u poslednjim trenucima podmornice, objašnjava on.

Svaki komadić će biti pažljivo pregledan pod mikroskopom kako bi se utvrdio smer ugljeničnih vlakana i pronašle pukotine koje će ukazati na kojem je tačno mestu došlo do pucanja konstrukcije podmornice. Jedno od najvažnijih pitanja na koje će istražitelji pokušati da odgovore jeste da li je uzrok bio strukturalni kvar.

Ako se pokaže da je to slučaj, onda je od ključnog značaja da se sazna da li je uzrok bio to što podmornica nije prošla sva neophodna testiranja, što su neki stručnjaci sugerisali.

Na dubini na kojoj se nalazila, podmornica je bila izložena ogromnom pritisku koji je ekvivalentan težini Ajfelovog tornja, objašnjava profesor Bler Tornton sa Univerziteta u Sautemptonu.

- Govorimo o izuzetno snažnoj imploziji glavnog kućišta“, kaže on. Ugljenična vlakna mogu da popuste zbog unutrašnjih defekata u konstrukciji. Spojeve između ugljeničnih vlakana i titanijumskih delova treba veoma pažljivo ispitati - ističe profesor Roderik Smit sa Imperijal koledža u Londonu.

Međutim, kako napominje, zbog siline implozije moglo bi da bude veoma teško utvrditi tačan niz događaja.

Za sada nije poznato koja će agencija predvoditi istragu pošto ne postoji protokol za takvu vrstu incidenata sa podmornicama.

Mauger kaže da je pitanje posebno kompleksno zato što je do nesreće došlo u udaljenom delu okeana i uključeni su ljudi mnogih različitih nacionalnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati