Društvo i ekonomija

01. 07. 2024. 17:32 2

Svi automobili će uskoro ovo MORATI da imaju

Od 7. jula svi novi automobili na teritoriji Evropske unije moraće da imaju "crnu kutiju". Da li to znači da ćemo i mi morati da ugradimo taj uređaj, kako bismo mogli da putujemo u zemlje Evropske unije, da li će se na ovaj način smanjiti broj saobraćajnih nesreća i da li postoji rizik od zloupotrebe podataka koji se prikupljaju u "crnoj kutiji".

- Zadnjih pet sekundi pre sudara, kutija piše tačno podatke o upotrebi vozila. Da li su uključena svetla, da li je pritisnuta kočnica, kojim usporenjem koči, koja je brzina itd... Sve te podatke imate 5 sekundi pre sudara - objašnjava prof. Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

Ono što je ljudima nepoznanica je to što crna kutija postoji u gotovo svim automobila i pre donošenja ovog propisa, ističe profesor.

- To je ustvari modul koji služi za aktiviraje 'air bag-a', u njemu se nalaze ti podaci. Nije to nikakav nov uređaj. Proizvođači neće ništa novo da rade, već pre donošenja ovog propisa, nisu dozvoljavali da se čitaju podaci iz te kutije, odnosno da vi na osnovu podataka iz vašeg automobila ne biste bili osuđeni. Nećete da kupite takav auto koji će vas odvesti na sud - govori Vujanić.

- U mnogim automobilima postoji crna kutija, nije bila toliko detaljna, na primer Audi iz 2015. kad biste uzeli da mu čitate crnu kutiju, ne biste mogli da nađete sve ove podatke koje sam naveo, ali neke biste mogli. U Americi je prvo uvedeno da smeju da se čitaju podaci iz crne kutije, a onda je to prošireno na ostatak sveta. Čitanje se radi pomoću posebnog uređaja koji košta 5.000 - 6.000 evra, a da biste mogli da pročitate morate da završite neki kurs, u Srbiji je oko 20 ljudi osposobljeno za čitanje i tumačenje tih podataka. Mi smo morali da primenimo propise u kome će biti svaki novoproizvedeni automobil i koji će morati da ima ugrađen taj segment i omogućen za čitanje. To znači ako uzmete Golfa dvojku od pre 20 godina nema on taj uređaj i ne možete da ga čitate. Vozila proizvedena od svetskih proizvođača su već opremljena time, ali automobili koji su možda proizvedeni 10 godina unazad - rekao je prof. Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati