Svet

[ Izvor: Mediji ]

15. 05. 2023. 08:56 4

"Neko je u kuhinji, mi smo na balkonu"

Više od 12 sati od kako su birališta u Turskoj zatvorena, prebrojano je više od 90 odsto glasova, ali rezultat predsednčkih izbora i dalje nije jasan. Čini se da je drugi krug izbora neizbežan, jer do sada niko od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova.

Državna novinska agencija Anadolu navodi da je Redžep Taijp Erdogan osvojio 49,25 odsto, dok za Kemala Kiličdaroglua navodi da ima 45,05 odsto glasova. Sinan Ogan, treći kandidat na izborima za predsednika, osvojio je 5,28 odsto glasova. Međutim, postoje neslaganja između podataka koje su dali državni mediji i Vrhovno izborno veće (ISK).

ISK je saopštio da je više od 91 odsto glasova prebrojano, ali da je bilo kašnjenja u prebrojavanju glasova iz inostranstva. Ahmet Jener, predsednik Vrhovnog izbornog veća, rekao je da je otvoreno samo 30,8 odsto glasačkih kutija u inostranstvu.

Drugi krug izbora za predsednika, ukoliko ga bude, održaće se 28. maja.

Erdogan, koji je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete, oko jedan sat ujutru obratio se svojim pristalica.

Govor je počeo rečima „neko je u kuhinji, a mi smo na balkonu“, referirajući na svog glavnog protivkandidata Kemala Kiličdaroglua, koji je tokom izborne kampanje objavljivao snimke iz svoje skromne kuhinje.

- Naša zemlja je završila još jedan festival demokratije sa izborima 14. maja. Iako tačni rezultati još nisu jasni, mi smo daleko ispred - rekao je.

Dodao je da ima oko 2,6 miliona glasova više od Kiličdaroglua i naglasio da je velika izlaznost na izborima „jedna od najvećih u istoriji“.

- Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost svakom svom građaninu koji je izašao na izbore sa rekordnom izlaznošću i izrazio svoje preferencije za budućnost svoje zemlje i sebe. Završićemo ovaj krug sa preko 50 odsto glasova - rekao je on.

Predsednik je istakao da poštuje narodnu volju i da od svih očekuje „istu demokratsku zrelost“.

- Ako je odluka naše nacije da su predsednički izbori završeni, nema problema. Ako se naš narod opredelio za drugi krug izbora, dobrodošao je da to učini. Verujemo da ćemo ovaj krug završiti sa preko 50 odsto glasova - rekao je Erdogan.

Ističući da se glasovi u zemlji i inostranstvu još prebrojavaju, Erdogan je pozvao svoje pristalice da budu „na oprezu“ dok se proces prebrojavanja ne završi.

Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izveštavanje o rezultatima.

- Postoje glasačke kutije na koje je prigovor uložen šest puta, 11 puta. Blokirate volju Turske - rekao je Kiličdaroglu, a prenela Al Džazira.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati