Svet

[ Izvor: Mediji ]

14. 05. 2023. 18:33 0

Prvi rezultati izbora u Turskoj: Erdogan vodi

Na osnovu 14,84 posto obrađenih glasova u vođstvu je aktuelni turski predsednik Redžep Taip Erdogan s 56,67 posto osvojenih glasova, sledi opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu sa 37,41 posto osvojenih glasova.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima izbora, treći kandidat Sinan Ogan osvojio je 5,33 posto glasova. Muharem Ince, koji je povukao kandidaturu, trenutno je na ispod jedan posto glasova. U trci za turski parlament trenutno je u vođstvu Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja. Birališta širom Turske zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu (16 sati po srednjoevropskom), čime je završeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Birači koji se nađu na biračkom mestu u vreme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopštila Visoka izborna komisija Turske. Građani su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata, 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta.
Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsednik Erdogan, Kemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan, prema redosledu na glasačkom listiću, kandidati su za predsednika Turske. Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati