Svet

[ Izvor: Mediji ]

18. 04. 2023. 09:30 28

JEZIVO Pripadnik Vagnera: Pucao sam detetu od 5 godina u glavu

Ruski osuđenici koje je regrutovala zloglasna Vagner grupa Jevgenija Prigožina, poslati u rat iz ruskih zatvorskih kolonija, priznali su ubistva ukrajinske dece u Bahmutu i Soledaru. Dvojica ubica Vagner grupe govorili su za Gulagu.net, rusku organizaciju i internet stranicu za ljudska prava posvećenu borbi protiv korupcije i mučenja, kako prenosi Ukrainska Pravda, a snimak se potom proširio društvenim mrežama. Radi se o svedočenju dvojice bivših zapovednika jedinica Vagnera, koji su regrutovani da se pridruže plaćenicima.

Reč je o, kako navodi Ukrainska Pravda, Azamatu Uldarovu, bivšem osuđeniku koji je kaznu služio Popravno-radnoj koloniji broj 13 ruske Kancelarije Federalne zatvorske službe iz Saratovske oblasti - a pomilovan je ukazom predsednika Vladimira Putina od 23. avgusta 2022. godine, i Alekseju Savičevu, bivšem zatvoreniku u Popravno-radnoj koloniji broj 1 iz Voronješke oblasti, koji je pomilovan Putinovim dekretom od 2. septembra prošle godine. Obojica se trenutno nalaze u Rusiji.

"Nisam imao izbora, to je bilo naređenje"

Oni su, kako se navodi, tokom ove nedelje svedočili putem video i audio veze i u intervjuu otkrili Vladimiru Osečkinu, osnivaču Gulagu.net, detalje streljanja više od 20 ukrajinske dece i tinejdžera, dizanja u vazduh jame s više od 50 ranjenih zarobljenika i onih koji su odlučili da prekinu sa borbom i odbili da izvrše naredbu o ubijanju Ukrajinaca, zatim ‘čišćenja‘ stambenih zgrada i ubijanja svih koji su se tamo zatekli, uključujući i decu.

Jedan od Vagnerovaca priznao je da je "upucao 5-godišnju devojčicu u glavu" kada su ušli u Soledar i Bahmut.

- Ona je vrištala, ona je malo dete, razumete. Upucao sam 5 ili 6-godišnju devojčicu u glavu - rekao je.

Uldarov takođe navodi da je "očistio" podrum u kojem je bilo 300 do 400 civila, od kojih je bilo 40-ak dece. Prema njegovim rečima, radilo se o zgradi od 9 spratova. Dodao je da "nije imao izbora" te da je dobio nalog da se svih reši.

- Izvršio sam naredbu ovom rukom, ubio sam decu. Razumete, po naredbi. Činjenica je da smo mi... dobili smo naredbu da sve istrebimo i pobijemo... Išli smo i pobili sve - žene, muškarce, penzionere i decu, konkretno i tu malu, petogodišnjake - rekao je on.

Naredbe davao direktno Prigožin

Prema navodima Vagnerovih robijaša, zapovest za "čišćenje" Bahmuta stigla je od Prigožina. Naredio je, kako se navodi, da se niko ne štedi - ni starci ni deca, nego da ih sve pobiju. U Soledaru je, kaže Uldarov, bilo još gore. To se, kako navodi, dogodilo u martu ove godine.

- Stanovnici su mirno izlazili van. A naredba je bila: Sve od 15 i više godina - streljajte sve odjednom. Streljane su 20 do 24 osobe, od toga deset 15-godišnjaka i 17-godišnjaka, starijih tinejdžera - rekao je, Savičev. Upitan koliko su nenaoružanih civila ubili u februaru ove godine, Savičev je odgovorio da je 15-godišnje Ukrajince "teško nazvati civilima".

Oba bivša zapovednika Vagnerovih jedinica takođe su izjavila da je Prigožin lično izdavao zločinačke naredbe pogubljenja ljudi, odobravajući terorističke metode i brutalnost.

Jedan od njih takođe je ispričao da su se jednom prilikom pripadnici plaćeničke grupe napili i zarobili 15 "kadirovaca" (boraca čečenskog vođe Ramzana Kadirova, op.a.) jer nisu hteli da se bore. Savičev je rekao da se Vagnerovcima preti smrću ako razgovaraju sa novinarima.

"Ubijamo nožem, režemo grkljan"

Uldarov navodi da pripadnici Vagner grupe ne uzimaju zarobljenike i vežbaju ubijanje ukrajinskih vojnika.

- Uglavnom ubijamo nožem. Režemo grkljan. To snimamo. Kad je Prigožin rekao ‘malj‘, uzeli smo malj i ubili maljem. To je njegova metoda. On je užasna osoba - rekao je.

Takođe je izjavio da želi da se vrati na front i nastavi borbu. Nijedan od dvojice Vagnerovaca nije rekao da se kaje za svoje zločine počinjene u Ukrajini. Takođe, Uldarov je na sniku sve vreme pijan.

Ceo snimak koji je snimio Gulagu.net, navodi Ukrainska Pravda, traje 77 minuta, ali na društvenim mrežama su se pojavili kraći video isečci. Na Twitteru se pojavio isečak koji je objavio savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati