Svet

[ Izvor: Mediji ]

02. 04. 2023. 07:00 18

CG danas bira predsednika: Koje su poruke Mila i Milatovića

Ove nedelje održava se drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori, na kojima će glasači birati između Mila Đukanovića, koji je na vlasti 32 godine, i jednog od lidera pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

U predizbornom duelu, na crnogorskom javnom servisu, obojica su obećala da će biti predsednici svih građana Crne Gore.

Uz sve to, Milatović je optužio Đukanovića da je vodio pogubnu ekonomsku politiku, obećavši da će ga svrgnuti s čela države nakon trodecenijske vladavine. Đukanović je, sa druge strane, na početku duela uzvratio optužbom da je Milatović čovek koji pripada "kleronačionalističkoj" parlamentarnoj većini koja Crnu Goru pokušava da sunovrati sa evropskog puta.

Slične optužbe možemo čuti i kada je reč o našim političarima, samo u suprotnom smeru.

- Crna Gora danas ima razoren zdravstveni sistem, uništen obrazovni sistem. Vi ste rasterali investitore - izneo je Đukanović svom protivkandidatu "račun" njegove dvogodišnje vlasti.

- Meni je drago da je jedan slabašan student ekonomije za 30 godina naučio nešto o ekonomiji - uzvratio je Milatović.

- Vi ste za 35 godina slabašnog upravljanja uspeli da duplo umanjite životni standard građana - kazao je Millatović dodavši da, iako zna da Milo voli devedesete, ne bi trebalo da vraća Crnu Goru u njih.

Kada je reč o saradnji političkih partija, Jakov Milatović kaže da Demokratska partija socijalista (DPS) nikad više neće kontrolisati skoro 50 odsto crnogorskog parlamenta, založivši se za prevremene parlamentarne izbore.

Đukanović je, opet, s druge strane kazao da je bitno da država dobije vladu nakon dve i po godine i optimističan je da će sastav iste biti kao pre 30. avgusta 2020. godine.

Optužbe su se nizale tokom duela. Đukanović je kazao da je ovaj drugi "promenljivih stavova" zarad političkih poena, dok mu je Milatović odgovorio da je poslednji evropski diktator koji je devedesetih uživao podršku Vojislava Šešelja.

Kako je rasprava odmicala, Jakov Milatović, kandidat pokreta Evropa sad, nabrajao je titule, zvanja i stipendije koje je dobio. Na sve to, Đukanović ga je podsetio na stipendiju koju mu je dala Crna Gora, stipendiju Vojvode Gavra Vukovića. To ne bi predstavljalo ništa čudno, da aktuelni čelnik države nije izgovorio optužbe na račun svog protivkandidata. On mu je, dakle, kazao da je po dobijanju stipendije Milatović ili morao da je vrati ili da radi dve godine.

- Vi ste radili tri dana u ministarstvu spoljnih poslova i napustili taj posao, ne vrativši stipendiju - priča Đukanović, podsetivši da je zemlja sačuvana od bombardovanja i da je ušla u NATO za vreme njegovog mandata.

- Kad slušam vas kao da čitam naslove iz beogradskih ili prosrpskih tabloida u Crnoj Gori - kaže Milo Đukanović.

Kada se prešlo na spoljnu politiku, sadašnji šef države uveren je da će za njegovog mandata Crna Gora ući u Evropsku uniju, podsećajući da je 2008. godine predao aplikaciju za članstvo.

- Crna Gora je 2010. godine dobila status kandidata, 2012. otpočela proces pregovora - podseća Milo Đukanović, ubeđen da će ta država biti 28 članica EU.

- Da ste hteli da budemo deo EU, mi bismo do sada bili. To nije teško - tvrdio je Milatović uz optimizam da će u narednih pet godina, kad bude na čelu države, ona postati evropski član, ističući svoj boravak u zapadnoj Evropi.

- Nas je ovaj čovek posvađao sa svima u regionu - započeo je Milatović govor o regionalnoj politici i saradnji sa zemljama u regionu.

- Vodimo dobrosusedsku politiku i gradimo dobre odnose sa svim susedima. Mi smo jedina bivša jugoslovenska država koja je potpisala dva međudržavna ugovora o granici na prostoru bivše Jugoslavije, sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Odnosi sa Srbijom su posustali zbog velikosprkskih aspiracija - odgovorio mu je Đukanović.

Izneo je takođe negativan stav prema Otvorenom Balkanu, kazavši da je to politička incijativa kako bi Beograd i Tirana obezbedili sebi dominaciju u regionalnoj saradnji na van-evropskim standardima.

Đukanović je kazao da je moguće da Srbija u Milatoviću traži novog izvršioca koji će moći da širi "srpski svet", što je prema njegovim rečima, eufemizam za "Veliku Srbiju", dok je ovaj to negirao.

Vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, za aktuelnog lidera ide dobrim putem i u njemu "nema zaštićenih", dok Milatović govori da Đukanović nema prava da se izjašnjava o tome.

- Želim da vidim Crnu Goru u kojoj predsednik neće otvarati ofšor račune, da nećemo crveneti jer se njegovo ime spominje u međunarodnim aferama - kazao je Milatović, dok mu je protivkandidat odgovorio da je država napredovala i otvarala evropska poglavlja sve do avgusta 2020. godine.

Podsetimo, Đukanović je u prvom krugu osvojio preko 35 odsto glasova, a Milatović 29. Kandidatu pokreta Evropa sad će u drugom krugu podsršku pružiti kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić i Demokrata Aleksa Bečić, dok će Đukanoviću podršku dati kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati