Svet

[ Izvor: Mediji ]

20. 03. 2023. 10:43 8

Si Đinping: Rusija i Kina pouzdani partneri

Avion u kom se nalazi kineski predsednik Si Đinping stigao je u Moskvu, pokazuju podaci Flajtradara. Si Đinping je odmah po sletanju izjavio da su Rusija i Kina pouzdrani partneri.

Avion kineskog lidera bio je na prvom mestu među najpraćenijim letovima na svetu. Više od 100.000 ljudi pratilo je Boing 747 kompanije Air China.

Poseta Si Đinpinga Rusiji trajaće od 20. do 22. marta. To je prvo putovanje Si Đinpinga u inostranstvo otkako je ponovo izabran za treći mandat za šefa države, ali i od početka rata u Ukrajini.Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, sastanak predsednika Sija i ruskog lidera Vladimira Putina počeće oko 14:30.

Si i Putin razgovaraće o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, razmeniti mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unapređenju saradnje dve zemlje, saopštilo je ranije Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je po dolasku u Moskvu, da su Rusija i Kina pouzdani partneri.

- Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri - rekao je Si Đinping po dolasku u državnu posetu Rusiji.

Kineski lider je izrazio očekivanje da ce njegova poseta Moskvi dati novi podsticaj razvoju rusko-kineskih odnosa, prenosi agencija RIA Novosti. Dodao je da očekuje da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa.

Međutim, ranije je Vol strit džurnal, pozivajući se na svoje izvore, preneo da bi Si Đinping, nakon posete Moskvi, mogao da održi onlajn sastanak sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Kina je više puta isticala da Peking „igra konstruktivnu ulogu“ u rešavanju ukrajinske krize. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je 24. februara objavilo dokument od 12 tačaka o političkom rešavanju ukrajinske krize.

- Plan koji je Kina predložila za rešavanje sukoba u Ukrajini i teme koje su u njemu formulisane biće dotaknute na ovaj ili onaj način tokom sastanka ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da će predsednik Ruske Federacije dati iscrpna objašnjenja, kako bi Si Đinping iz prve ruke dobio uvid u to kako ruska strana vidi aktuelnu situaciju.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati