Svet

[ Izvor: Mediji ]

09. 03. 2023. 06:47 1

Crna Gora prodaje čuveno ostrvo za 80 miliona evra!

Vest da se prodaje čuveno Ostrvo cvijeća u Bokokotorskom zalivu obišla je region, međutim njegova sudbina još uvek će ostati nepoznata pošto ono ipak nije na prodaju već ostrvo koje se nalazi odmah pored njega.

Najveće bokeljsko ostrvo Stradioti poznatije kao Sveti Marko prošle godine je završilo u rukama kompanije sa Malte, no sada je opet na prodaju.- Došlo je do nesporazuma, ne prodaje se Ostrvo cvijeća već ostrvo Sveti Marko. Ono je čitavo na prodaju, a prema mojim saznanjima cena je oko 80 miliona evra. U svakom slučaju to je jedan od najznačajnijih resursa kojim raspolaže Crna Gora i to bi bio strašan zamajac za čitavu turističku privredu. Nekada je to bilo izuzetno popularno letovalište i ostrvo Sveti Marko bilo je visoko poziciorano na turističkoj mapi Mediterana i prava atrakcija za turiste - izjavio je Željko Komnenović, predsednik opštine Tivat.

Pre kompanije sa Malte, ostrvo Sveti Marko ili Stradioti je oko 15 godina bilo u vlasništvu ruske grupacije Metropol.

Uprkos velikim planovima kad je u pitanju izgradnja turističke infrastrukture, pre svega luksuznih kompleksa, ništa od toga nije realizovano pa se ponovni procvat ove ekskluzivne lokacije još uvek čeka.Ostrvo Sveti Marko prostire se na skoro 340.000 kvadrata i mnogi ga smatraju za pravi netaknuti prirodni raj. Na njemu se nalazi veliko bogatsvo mediteranske šume, maslinjaci ali i veoma značajni arheolološki lokaliteti.

Kako su Vijesti pisale u junu prošle godine, malteški biznismen i građevinski mogul Džozef Porteli (Joseph Portelli) potvrdio je da razmišlja o kupovini najvećeg bokeljskog ostrva. Kazao je tada da ima velike planove za njega, ali da ostrvo još nije kupio, jer razmatra sve mogućnosti.

Porteli je rekao da je posetio to ostrvo kako bi istražio mogućnosti za razvoj. Ostrvo je već oko 15 godina u vlasništvu ruske grupacije Metropol, odnosno njenih akcionara.U evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu Crne Gore skoro sve parcele na ostrvu zvanično se vode na dosadašnjeg vlasnika – kompaniju Ostrvo Sveti Marko iz Tivta. Ta fima formirana je 2007. godine, kada je ostrvo koje je bilo najatraktivnija imovina nekada remonirane turističke firme Putnik iz Beograda, prešlo u ruke novog vlasnika Putnika ruske kompanije Metropol iza koje je stajao ruski biznismen Mihail Slipenčuk.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati