Svet

[ Izvor: Vijesti.ba ]

31. 01. 2023. 12:26 4

Mađarska se smatra najkorumpiranijom zemljom u EU

Prema poslednjem izveštaju Transparensi internešenela, Mađarska se smatra zemljom sa najviše korupcije u javnom sektoru u celoj Evropskoj uniji. Sa ocenama u rasponu od 42 do 46 od 100, Mađarska, Bugarska i Rumunija su daleko iza skandinavskog trojca EU, a Danska je najbolje rangirana u klasi (90), a slede Finska (87) i Švedska (83), prema Percepciji Indeks korupcije Transparensi internešenela za 2022.

Danska i Finska su takođe na vrhu svetske rang liste,poslednja se izjednačila sa Novim Zelandom (87), zahvaljujući svojim „snažnim demokratskim institucijama i poštovanju ljudskih prava“, dok su Sirija i Južni Sudan (13) i Somalija (12) na dnu lista, prenosi Politico. Luksemburg, Velika Britanija i Austrija su zabeležile značajan pad u svojim ocenama od 2017. godine, dok je Irska jedina država članica EU čiji se rezultat popravio. Moldavija, koja je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU, takođe je poboljšala svoj rezultat.

Sa ocenom 28, Rusija ima jednu od najnižih ocena u istočnoj Evropi, a njena invazija na Ukrajinu prošlog februara je "oštar podsetnik na pretnju koju korupcija i odsustvo odgovornosti vlade predstavljaju globalnom miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju za javnost objavljenom uz izveštaj.

Ukrajinska ocena je tek nešto veća (33), ali zemlja "preduzima važne reforme i stalno se poboljšava" od početka rata.
- Ali sukob nije okončao korupciju u zemlji, što pokazuje nedavni skandal koji je primorao zamenika ukrajinskog ministra odbrane da podnese ostavku - pokazujući da su "mehanizmi za borbu protiv korupcije u zemlji do sada pozivali javne zvaničnike na odgovornost" - navodi se u izveštaju.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Katar su na istorijskom minimumu u ovogodišnjem izdanju - iako za Dohu izveštaj ne povlači direktnu vezu sa takozvanim korupcijskim skandalom u Katargeju koji je potresao Brisel, prenose Vijesti.ba.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati