Svet

Direktno.rs

29. 11. 2022. 10:02 0

Putnici u EU će moći slobodno da koriste telefone u avionu

Evropska komisija prilagođava zakonodavstvo o mobilnim komunikacijama najsavremenijim standardima. Kao rezultat toga, moguće je da će za nekoliko meseci doći kraj upotrebi "airplane mode" na letovima unutar Evropske unije. Umesto toga, putnici će moći da koriste 5G mrežu, što znači da će mobilni telefoni u potpunosti biti dozvoljeni u avionu.

Na svakom putovanju avionom je obavezan uslov da se konfigurišu pametni uređaji kao što su mobilni telefoni u "režimu letenja", ali bi to moglo da se promeni veoma brzo - roku od nekoliko meseci.

Unutar Evropske unije, prevoznici će moći da instaliraju najnoviju 5G tehnologiju u svoje avione, omogućavajući putnicima da koriste svoje pametne telefone i druge povezane uređaje baš kao i na zemlji.

Avio-kompanije će moći da obezbede najnoviju 5G tehnologiju u svojim avionima, zajedno sa prethodnim generacijama mobilne tehnologije, pošto je Komisija ažurirala odluku o primeni spektra za mobilne komunikacije u avionima.

Evropske zemlje aktivno rade na uvođenju 5G, španska vlada je reorganizovala koncesije telekomunikacionih operatera koji rade u frekventnom opsegu 3400-3800 MHz, što je jedan od prioritetnih opsega za uvođenje 5G tehnologije u Evropi, prenosi FL360aero.

Prema zvaničnom saopštenju španske vlade, glavni cilj ove reorganizacije je da se omogući efikasnije pružanje 5G bežičnih širokopojasnih usluga, da se u potpunosti iskoriste sve mogućnosti koje pruža 5G tehnologija i, na kraju, da se smanje troškovi primene mobilnih komunikacija mreže u ovom opsegu.

Ne samo da će ova promena u Evropskoj uniji koristiti avio-kompanijama i vazdušnim putovanjima, već će se 5G frekvencije otvoriti i za WiFi u automobilima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima.

Sa ovim razvojem, korišćenje režim letenja na mobilnim telefonima, tabletima i računarima u letu ima odbrojane dane, ali u narednim mesecima očekuje se više informacija o ovoj temi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati