Svet

Direktno.rs

28. 09. 2022. 07:32 4

"Rusija svetu preti nuklearnom katastrofom"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se putem video-linka obratio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN), gde je zatražio da se Ukrajini pruže kolektivne garancije bezbednosti i poručio da Rusija ne bi smela da ima nuklearno oružje pošto preti svetu "nuklearnom katastrofom".

- Ukrajina mora da dobije jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbednosti - rekao je Zelenski u video obraćanju tokom sednice Saveta bezbednosti, koja je bila posvećena referendumima o pridruživanju Rusiji, koje su proruske vlasti organizovale u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve.

On je dodao da je "svetu potrebna" bezbednosna arhitektura koja bi bila u skladu sa globalnom ulogom Ukrajine i pozvao na nastavak vojne i finansijske podrške Kijevu, prenosi Sputnjik.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski je i upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle "lažnih referenduma koji su organizovani u okupiranim oblastima", preneo je Gardijan.

Ukrajinski predsednik je rekao i da Rusija ne može imati nuklearno oružje, jer ona njime ne obezbeđuje bezbednost celom svetu.

Pored toga, podsetio je on, Rusija je ignorisala poziv IAEA za momentalnu demiltarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje i prekid bilo kakvih neprijateljskih akcija usmerenih na bilo koje nuklearno postrojenje u Ukrajini.

Zelenski je naglasio da Rusija namerno drži svet na ivici nuklerane katastrofe, navodi Ukrinform.

Da podsetimo, u Njujorku je u utorak održana otvorena sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se razgovaralo o situaciji vezanoj za održavanje referenduma na teritorijama Ukrajine koje su pod ruskom kontrolom i gde se, prema rezultatima koje su objavile proruske vlasti, velika većina stanovništva izjasnila za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji .

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, preneo je Gardijan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati