Svet

[ Izvor: RTS ]

19. 09. 2022. 06:00 5

Stvari koje treba znati o sahrani kraljice Elizabete

Mediji je već najavljuju kao "sahranu veka" zbog broja svetskih lidera koji će prisustvovati, ali i zbog značaja koji je Elizabeta Druga imala tokom sedamdeset godina duge vladavine.

Na sahrani se očekuje više od pet stotina šefova država ili vlada uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara, piše RTS.

Pozvani su, praktično, lideri svih zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose izuzev predsednika Rusije i Belorusije, zbog rata u Ukrajini, kao i Sirije, Mjanmara, Avganistana i Venecuele sa kojima su odnosi veoma slabi. Severnoj Koreji i Iranu je rečeno da pošalju ambasadore umesto predsednika, prenose britanski mediji.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa. Svi zvaničnici će u Vestminstersku opatiju biti prevezeni u luksuznim autobusima osim američkog predsednika koji se isključivo vozi u sopstvenom automobilu nazvanom "Zver". Protokol posebno mora da vodi računa koga će smestiti u koji autobus i kasnije ko će gde sedeti tokom službe.

Kovčeg sa telom kraljice biće u zgradi parlamenta u Vestminsteru u ponedeljak od 10.45 sati po lokalnom vremenu (11.45 po centralnoevropskom vremenu) gde građani odaju počast. Potom se prenosi u opatiju koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Služba počinje u 11 (odnosno u podne po centalnoevropskom vremenu) i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja. Osim kanterberijskog nadbiskupa, molitve će čitati i premijerka i predstavnici drugih verskih konfesija.

Kovčeg sa telom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezeno na lafetu, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate. Na kraju tog puta kovčeg će sa lafeta biti prebačen u specijalno dizajnirani automobil marke "jaguar-lend rover" koji će ga nešto većom brzinom odvesti do zamka Vindzor, gde će se obaviti opelo i sahrana. Vožnja kroz London do Vindzora trajaće oko četiri sata.

Telo kraljice prevoziće se na lafetu koji se koristi još od sahrane kraljice Viktorije 1901. godine za sahrane britanskih monarha.

Tradicija nalaže da u samom Vindzoru lafet ne vuku konji nego britanski mornari upravo zbog incidenta na sahrani kraljice Viktorije kada je došlo do zbrke sa konjima i priskočili su mornari koji su tu bili kao obezbeđenje na sahrani.

Opelo u Vindzoru počeće oko 16 časova i na njemu će biti prisutni samo članovi najuže porodice. Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane. Telo će biti položeno u grobnicu pored kraljičinog muža princa Filipa i oca kralja Džordža Petog oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati