Svet

[ Izvor: Mediji ]

18. 09. 2022. 09:08 0

Stravičan tajfun pogodio Japan, naređena evakuacija 2 miliona ljudi

Oko dva miliona ljudi na jugozapadu Japana dobilo je naređenje da se evakuišu uoči dolaska snažnog tajfuna Nanmadola koji će pogoditi region u nedelju, javila je javna televizija NHK-World Japan.

- Meteorološki zvaničnici izdali su hitno upozorenje za jake vetrove, visoke talase i olujni talas za prefekturu Kagošima - izvestio je NHK, prenosi CNN.

Stanovnicima u 965.000 domaćinstava naređeno je da se evakuišu iz primorskih gradova Mijazaki, Kagošima i Amakusa. Tajfun Nanmadol pogodio je danas Kjušu, najjužnije od četiri glavna ostrva Japana, a meteorolozi upozoravaju na jake oluje i visoke talase "koji do sada nikada nisu zabeleženi". Ovaj 14. tajfun u sezoni, koji je Zajednički centar za upozoravanje na tajfune američke mornarice klasifikovao kao supertajfun, mogao bi doneti rekordne padavine, saopštila je Japanska meteorološka agencija, upozoravajući na rizik od izlivanja reka i klizišta, prenosi Rojters.

Južni Kjušu bi danas mogao da primi 500 mm kiše, a mogući su i udari vetra do 250 kilometara na sat , dok bi u centralnom regionu Tokai moglo da padne 300 mm kiše, navodi meteorološka služba. Železničke kompanije su otkazale vozove u regionu, a privremeno je zatvoreno oko 950 maloprodajnih objekata, prenosi Rojters. Predviđa se da će oluja kretati ka istoku i preći preko glavnog japanskog ostrva Honšu početkom sledeće nedelje, pre nego što se u sredu preseli na more, navodi britanska agencija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati