Svet

[ Izvor: Press.co.me ]

09. 08. 2022. 18:20 32

Milov brat u Crnoj Gori ima imovinu od 183 miliona evra

Brat predsednika države Aco Đukanović u Crnoj Gori poseduje imovinu vrednu više od 183 miliona evra. To je zaključak istraživanja koje je sprovela Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije - LUPA.

Đukanović samo preko Prve banke, u kojoj je vlasnik 41,46 odsto akcija, poseduje imovinu (sredstva) od oko 128 miliona evra (ukupna sredstva Prve banke procenjena su na 309 miliona evra), piše crnogorski portal Press.

Osim Prve banke, brat predsednika države Mila Đukanovića vodi se i kao vlasnik 50 odsto kompanije Invest Nova doo, koja ima imovinu vrednu oko 15,7 miliona eura (Đukanovićev udeo vredan oko 7,8 miliona evra).

Drugu polovinu poseduje "Chercor Co Limited" sa Kipra. Uvidom u kiparski poslovni registar može se videti da je direktor te kompanije drugo pravno lice "Imperium nominis limited".

Podaci iz registra privrednih subjekata Kipra pokazuju da je direktor "Imperium nominis limited" Elsa Anastasijadis, ćerka predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa.

Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore beleži da Aco Đukanović, lično na svoje ime, poseduje nekretnine u Kolašinu, Kotoru, Nikšiću, Podgorici i na Žabljaku vredne oko 47,2 miliona evra.

U katastarskoj opštini Smajilagića Polje u Opštini Kolašin, gde zavisno od lokacije kvadrat zemljišta dostiže i 80 evra, brat predsednika se vodi kao vlasnik parcele od 275.229 kvadrata (najvećim delom šuma).

Ukoliko se računa da kvadrat u tom reonu košta oko 50 eura, dolazi se do vrednosti od 13,7 miliona evra.

List nepokretnosti

Đukanović u Dobroti poseduje plac od 187 kvadrata, vredan oko 70.000 evra.

Na prvoj liniji do mora on ima zemljište (više parcela) od 2.804 kvadrata sa starom oronulom kućom i nekoliko pomoćnih objekata. U listu nepokretnosti je upisan teret: "Zgrade DPZ, DPO i SIZ-a - Spomenik kulture".

Na nekoliko metara udaljenosti nalazi se još jedan plac od ukupno oko 2.186 m2, tik uz more, sa objektom, koji je namenjen za potrebe turizma.

Kada se vrednost imovine u Dobroti predsednikovog brata sabere, procena prelazi iznos od 10 miliona evra (na osnovu podataka agencija za nekretnine).

U Nikšiću, u Rastocima, Aco Đukanović se vodi kao vlasnik kuće i dvorišta ukupne kvadrature od 1.404 m2 (kuća 225 m2), vrednosti više od 220.000 evra.

Takođe, na istoj lokaciji poseduje još dve kuće i dvorište ukupne kvadrature od 3.179 m2 (kuće od 167 i 114 m2), vrednosti više od 450.000 eura.

Imovina u glavnom gradu

U Podgorici brat predsednika države ima stan, nekoliko garaža i 20 poslovnih prostora u zgradi, koja se nalazi preko puta zgrade Maxima, ukupne vrednosti oko 9,5 miliona evra.

I u centru grada, iza hotela Hilton, evidentirano je njegovo vlasništvo - sedam poslovnih prostora, pet stanova, nekoliko garaža i jedan nestambeni prostor, ukupne vrednosti oko 3,5 miliona evra.

Neupisana sedmospratnica

U blizini centra Podgorice Đukanović je sagradio sedmospratnicu, koja još nije evidentirana u podacima Uprave za katastar i državnu imovinu. Kada zgrada bude upisana, procena je da će poslovni i stambeni prostori u njoj imati vrednost od najmanje 10 miliona evra.

Đukanović u tom delu grada poseduje i nekoliko manjih zemljišnih parcela, nepoznate vrednosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati