Svet

[ Izvor: Večernji list ]

19. 07. 2022. 09:47 0

U mestu žive samo mama, tata, sin i fratar, a leti na svakog stigne 6 autobusa turista dnevno

Mama, tata, sin i fratar. Svega četiri stanovnika ima turističko mesto. I to blizu metropole, na ostrvu u Krku, u Glavotoku - na delu Krka koji gleda prema Belom na Cresu i tamo dalje prema Opatiji. Porodica Prendivoj, mama Ivanka, tata Alen i sin imaju jednog jedinog suseda - padre Antu, koji je u manastiru sv. Marije.

Franjevci trećoredci tu su u Glavotoku od 1468. godine. A leti, u ovo doba, na jednog stanovnika Glavotoka dođe i više od 300 gostiju. Na jednog domaćeg - šest autobusa turista dnevno, piše Večernji list.

Zamislite to. Idemo prvo u mali privatni kamp porodice Prendivoj, a zatim kod komšija u moderan Eco Kamp Glavotok, u hlad hrastovih stabala, među turiste.

"Zimi nama nije pusto, već je mirno, uživamo! Imamo mali kamp, zove se, a kako će drugačije "Mali raj", jer tu je zaista tako. Šezdeset turista prima naš kamp, imamo 20 mesta. Nekad su moji deda i baka Mate i Dume, neki su baku zvali i Dinka, iznajmljivali sobe, a deca Nemaca koji su dolazili kod njih danas kod nas kampuju. Dolaziće i njihova deca, ko dođe, vraća nam se", priča Alen Prendivoj.

Nešto dalje u mestu veći kamp. Priča je slična.

"Tačno 54 leta letuje moja porodica u kampu Glavotok, još od 1968. godine! Moji su roditelji, mama Mimica i tata Stjepan, ovamo dolazili sa sestrom dok je to bio robinzonski turizam, tu gde je danas šank restorana, nekad je bila pumpa za vodu, a hleb je tek tu i tamo dolazio automobilom do Glavotoka", prepričava Tihomir Vrančić, koji svako leto sa suprugom Davorkom i klincima provodi u ovom miru i tišini.

Sanjin Barbalić (46), jedan od vlasnika kampa, govori: "Naši dragi Vrančići letuju svakog leta na 277! Čuvamo im mesto decenijama. Inače, zemljište na kojem je kamp, kupio je stric moje none Anton Milohnić, cenjeni lekar koji je radio u Beču, a tu je želio izgraditi, pre više od stoleća, kliniku za disajne bolesti jer je mikroklima sjajna. I restoran, ovaj ovde, u njegovoj je kući", pokazuje Barbalić, koji je domaći, bodul, rekli bi sami, a živi tu u blizini, u Milohnićima.

U kampu je 36 mobilnih kućica, mala pekara, restoran Glavotok, Beach bar Punta lokve, piju se kokteli. Imaju i plažu za pse, ali i igralište za četvoronožne goste s repom, a animatorke Nemce, koji su većinom gosti, uče čak i hrvatski, pričaju im o glagoljici, baštini, Frankopanima…

Za noć za dvoje, VIP parcela sa strujom košta 640 kuna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati