Svet

[ Izvor: Mediji ]

01. 07. 2022. 22:36 1

Inflacija u evrozoni u junu dostigla rekordnih 8,6 odsto

Ovaj petak obeležen je žalbama na maltretiranje. Premijerka kaže da novi potezi Prištine, u vezi sa Inflacija u evrozoni u junu je dostigla rekordnih 8,6 odsto, što je iznad očekivanja, i nastavlja se pritisk na Evropsku centralnu banku da počne da preduzima još oštrije mere u borbi protiv spiralnog povećanja cena, preneo je Politiko.

Predviđanja stručnjaka bila su da će inflacija u junu iznositi 8,4 odsto, odnosno da će biti 0,3 procenta veća nego u maju.

U saopštenju Eurostata se navodi da je najveći uticaj na negativno kretanje inflacija imalo poskupljenje energenata, koje je u junu iznosilo 41,9 odsto na godišnjem nivou, kao i cene hrane, alkohola i duvana, koje beleže rast od 8,9 odsto.
I dalje su najviše pogođene baltičke države, jer je inflacija u Estoniji dostigla 22 odsto, u Litvaniji 20,5, a u Letoniji 19 procenata. Najniža inflacija od 6,1 odsto registrovana je u Malti, a 0,4 odsto viša bila je u Francuskoj. Od 19 država evrozone, u junu je u devet zabeležena dvocifrena inflacija.

Zbog tog izrazito nepovoljnog trenda, Evropska centralna banka je ranije najavila da će u julu povećati referentnu kamatu za 25 baznih poena, a da će u septembru uslediti još veće povećanje, ali je posle današnjeg izveštaja verovatnije da će i julsko uvećanje biti značajnije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati