Svet

[ Izvor: Mediji ]

06. 06. 2022. 12:29 50

Lavrov: Brisel, NATO i EU žele svoj projekat "zatvoreni Balkan"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da sramno i nezamislivo sprečavanje njegove posete Srbiji, te poručio da niko neće moći da sruši odnose Moskve sa Srbijom.

- Nikad nismo ni pomislili da ovako nešto može da se dogodi. Ako se ova poseta doživljava kao pretnja svetskih razmera, onda stvari na zapadu idu u lošem smeru - rekao je Lavrov.

Lavrov je osudio i stav ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila, koji je autorskom tekstu poručio da za Srbiju nije moguće nešto treće, već samo - istok ili zapad. Dodao je i da neupućeni posmatrač može jasno da vidi da Brisel ne daje mogućnost suverenoj državi da ostvaruje svoja prava zapisana u Povelji UN.

On je rekao da ne razume interese pojedinih država članica NATO da zabrani ruskom avionu da preleti njihov vazdušni prostor da bi došao do Srbije.

- Međunarodni poslovi Srbije su na ovaj način blokirani - rekao je Lavrov.

Podsetio je da je NATO, kada je Rusija prošle godine ponudila ugovor o bezbednosti, ukazivao da ne može da ga prihvati, jer partneri imaju pravo na slobodan izbor, a sada su taj isti princip pogazili.

- Srbija ne treba da ima nikakve slobode izbora. To je cinizam, što nas nikako ne čudi. Zapad je jasno stavio do znanja da će pritiskivati, koristeći dvostruke aršine. To se pokazalo više puta, na primer i tokom bombardovanja Jugoslavije - objasnio je on.

Preneo je da je tokom posete Beogradu bilo planirano da se sastane sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem i predstavnicima SPC.

On je ukazao da je bilo planirano da se razmotri šira agenda, da se razgovara o brzom razvoju strateškog partnerstva, ali i o međunarodnim pitanjima.

- Čini mi se da briselski manipulatori nisu želeli još jedan put da nam pruže mogućnost da u prestonici Srbije potvrdimo još jednom ruski stav u vezi Kosova i BiH, ali i iskažemmo podršku za inicijativu "Otvoreni Balkan", koja je u interesu svih zemalja regiona. Očigledno je da Brisel, NATO i EU, žele da pretvore Balkan u svoj projekat "zatvoreni Balkan", zaključio je Lavrov.

On je istakao da je srpskom Ministarstvu spoljnih poslova upućen poziv da poseti Moskvu u bliskoj budućnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 50

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati