Svet

[ Izvor: Mediji ]

23. 05. 2022. 12:18 9

Prvi ruski vojnik osuđen na doživotnu robiju

Sud u Ukrajini osudio je na doživotnu robiju komandanta ruskog tenka zbog ubistva civila u Ukrajini. U pitanju je prva presuda za ratne zločine od početka sukoba u Ukrajini.

Zarobljeni vojnik Vadim Šišimarin osuđen je za ubistvo Aleksandra Šelipova, 62, u severoistočnom selu Čupagivka 28. februara. On je priznao da je pucao u Šelipova, ali je rekao da je delovao po naređenju i zatražio je oproštaj od porodice žrtve.

Ukrajina istražuje mnoge druge navodne ratne zločine.

Moskva je poricala da su njene trupe gađale civile tokom invazije, dok Ukrajina kaže da se možda dogodilo više od 11.000 zločina. Ovo suđenje u Kijevu smatra se šansom Ukrajine da dokaže, bez sumnje, da je ruski vojnik ubio civila bez obzira na pravila rata.

Uoči presude, advokat Šišimarina, kojeg je imenovala država, rekao je za BBC da nijedan ruski zvaničnik nije bio u kontaktu s njim. Portparol predsednika Vladimira Putina rekao je da Kremlj "nema informacije" o ovom slučaju

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati