Svet

[ Izvor: Telegraf.rs ]

22. 05. 2022. 14:31 1

Uveli obavezan karantin za majmunske boginje

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni 21-dnevni karantin protiv majmunskih boginja - pošto 14 zemalja sada potvrđuje izbijanje virusne bolesti, a lekari upozoravaju na "značajan porast" slučajeva u Velikoj Britaniji.

Oni koji se zaraze virusom koji izaziva majmunske boginje sada će morati da idu u samoizolaciju tri nedelje, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti, nakon što su zabeležena tri slučaja u zemlji.

Sve infekcije, od kojih je prva zabeležena u petak, povezane su sa festivalom u lučkom gradu Antverpenu.

Lekari su upozorili da se Velika Britanija suočava sa "značajnim" porastom infekcija i odgovor vlade je "kritičan" u obuzdavanju njihovog širenja.

Dr Kler Djusnap, predsednica Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV, takođe je rekla da bi epidemija mogla da ima „masivan uticaj“ na pristup uslugama seksualnog zdravlja u Britaniji.

Sajid Džavid juče je otkrio da je još 11 Britanaca pozitivno na virus, čime je ukupan broj porastao na 20, piše Daily Mail.

Od majmunskih boginja obolelo je i dete koje je trenutno u kritičnom stanju u londonskoj bolnici, dok je u Evropi zabeleženo još 100 infekcija.

– Naš odgovor je ovde zaista kritičan - kaže Dr Djusnap za Sky News.

- Biće još dijagnoza tokom sledeće nedelje. Koliko, teško je reći. Ono što me najviše brine je da ima infekcija širom Evrope, pa se to već proširilo, već kruži opštom populacijom. Doći do vrha kontakata svih tih ljudi je ogroman posao. Broj obolelih mogao da bude veći u naredne dve ili tri nedelje.

Ona kaže da očekuje da će biti identifikovano još slučajeva širom Velike Britanije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati