Svet

[ Izvor: Klix.ba ]

05. 01. 2022. 16:08 30

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku!

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju sa korupcijom širom sveta, a od danas se na listi nalaze pojedinci i firme koje deluju u Bosni i Hercegovini. Na proširenoj listi sankcija nalazi se i Milorad Dodik!

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a u decembru objavilo proširenu listu sankcionisanih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, a kada su, između ostalih, sankcije uvedene Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, "crna lista" je sada proširena i na firme i pojedince iz Bosne i Hercegovine.

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država uvedene su za: Alternativna televiziju iz Banjaluke zbog povezanosti sa Miloradom Dodikom i Miloradu Dodiku, članu predsedništva Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država duži period su najavljivali kako su sankcije za brojne pojedince u BiH već na "stolu". O mogućnosti uvođenja sankcija protiv firmi i pojedinaca u BiH najviše je najavljivao specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan, koji je tokom posete početkom novembra naglasio da su sankcije spremne i usmerene na pojedince, navodi Klix.ba.

- Ove sankcije se odnose na pojedince i lideri moraju biti lično odgovorni. Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti, ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu - najavio je tada Eskobar.

Šta će tačno značiti sankcije u ovom slučaju, biće poznato nešto kasnije, ali se pretpostavlja da se individualne sankcije prema Dodiku odnose na zabranu putovanja u SAD, kao i blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji. Ovo je drugi put da SAD Dodiku uvode sanckije. Prvi put se na toj listi našao 2016.

Kada je reč sankcijama firmama, a u ovom slučaju Alternativnoj televiziji, širok je spektar blokada koje mogu biti usmerene protiv kompanije, poput blokiranja računa ili eventualno ograničavanja svake vrste finansijskih transakcija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati