Svet

[ Izvor: Mediji ]

24. 11. 2021. 21:29 1

Postala prva premijerka Švedske i odmah dala ostavku

Nekoliko sati nakon što je danas izabrana za premijerku Švedske, Magdalena Anderson podnela je ostavku jer parlament nije podržao vladin predlog budžeta, a koalicioni partner Zeleni napustio je manjinsku vladu.

- Reč je o poštovanju, ali takođe ne želim da vodim vladu čiji legitimitet može da se dovede u pitanje - rekla je Anderson i naglasila da je obavestila predsednika parlamenta Anderasa Norlena da je i dalje zainteresovana da vodi jednopartijsku socijaldemokratsku vladu.

Ona je rekla da koaliciona vlada treba da podnese ostavku ako neka stranka izađe iz vlade.

- I pored toga što je parlamentarna situacija nepromenjena, potrebno je ponovo glasati - smatra Anderson.

Predsednik švedskog parlamenta Andreas Norlen rekao je da je primio ostavku Andersonove i da će posle razgovora sa liderima stranaka sutra saopštiti dalje poteze.

Vladin predlog budžeta odbijen je u korist predloga opozicije među kojima je i desničarska stranka Demokrati. Zeleni su saopštili da su spremni da ponovo podrže Andersonovu u novom glasanju za izbor premijera.

Usvojeni budžet je zasnovan na predlogu vlade, ali od 74 milijarde kruna (8,2 milijarde dolara) koje je vlada želela da potroši na reforme, nešto više od 20 milijardi kruna biće preraspodeđeno sledeće godine, javila je švedska televizija SVT.

Budžet ima za cilj smanjenje poreza, povećanje plata policijskim službenicima i veća izdvajanja za različite sektore švedskog pravosudnog sistema.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati