Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

Direktno.rs

26. 09. 2021. 23:00 6

PROMENA VLASTI? Socijaldemokrate slave, najgori rezultat CDU!

Posle uzbudljivih izbora, ima znakova koji ukazuju na promenu u Nemačkoj. Sada sve zavisi od Zelenih i Liberala. Izlaznost je velika kao i 2017. - uprkos napetosti izbora "posle Angele Merkel".

U sedištu CDU, skoro tišina, a u sedištu SPD slavlje - i ovo, kao i mnogo toga na ovim izborima, govori o promeni rukovodstva u Nemačkoj.

Jer, CDU beleži najgori rezultat svih vremena na saveznom nivou. Prema prvim projekcijama, unija CDU/CSU je postigla 24,5 odsto glasova (8,2 manje u odnosu na 2017), SPD 26 (4,4 više). Zeleni su na trećem mestu sa 13,9 odsto, ispred FDP (11,7) i AfD (10,5 odsto). Levica - potučena sa oko 5 odsto glasova, piše Dojče vele (DW).

Time se povećava značaj Zelenih i Liberala (FDP) - jer oni postaju tvorci koalicije.

Inače, u sedištu CDU znaci oduševljanja prvi put su se čuli tek kada je postalo da koalicija SPD, Zelenih i Levice neće dobiti dovoljno glasova.

Tek će naredne nedelje i meseci pokazati koje će stranke formirati buduću Saveznu vladu. Na prošlim izborima 2017. to je trajalo skoro pola godine.

Ali, već samo nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta, počeo je poker.

Generalni sekretar CDU Paul Cimiak, vidno šokiran prognozom, u početku je nekoliko puta govorio o "gorkim gubicima" sa kojima se stranka mora suočiti. A onda se odmah založio za "koaliciju CDU,CSU, FDP i Zeleni".

U Nemačkoj se ta koalicija naziva Jamajka jer su boje stranka iste kao na zastavi karipske države.

- Moramo učiniti ono što je dobro za našu zemlju - rekao je Cimiak.

Između sedišta CDU koje nosi ime po Konradu Adenaueru i sedišta SPD koje nosi ime po Viliju Brantu, ima nešto manje od 3,5 kilometara. Ali ove septembarske večeri to su veoma udaljeni svetovi. Sumorna jesen kod jednih, letnja žurka kod drugih.

U prvoj proceni, savezni ministar rada Hubertus Hajl (SPD) rekao je da je "prokleto ponosan" na svoju stranku. CDU je izgubio glasove, SPD je dobio. A generalni sekretar SPD Lars Klingbajl u TV intervjuima jasno daje do znanja da zadatak formiranja vlade vidi kao zadatak za svoju stranku - socijaldemokrate.

Trend

Time se potvrđuju rezultati anketa koje su ukazivale na promenu na čelu Nemačke.

Pre oko mesec dana u anketi Forsa, SPD je prvi put bio ispred CDU/CSU. Bilo je perioda kada je razlika iznosila čak i do četiri procentna poena. To su bili nagoveštaji kraja jedne ere: Unija je 19 godina uvek bila prva u anketama.

Prema dosadašnjim informacijama, izlaznost birača je 76 odsto. To je slično kao 2017. (76,2 odsto), ali nije mnogo - u dugoročnom poređenju.

Bilo je neobično to što su u glavnom gradu Berlinu ljudi glasali dugo posle 18 časova jer su se stvorili dugi redovi ispred biračkih mesta ili su nedostajali glasački listići.

Lašet bi da vlada i Šolc bi da vlada

Armin Lašet je bio prvi od troje kandidata za kancelara koji se pojavio pred kamerama. Govorio je o izuzetnoj situaciji; Po prvi put zemlju mora da vodi koalicija tri stranke. I - Lašet formuliše svoje pravo na kancelarski ured. I jasno je naglasio aspekte ekonomije i zaštite klime.

Lašet je od 17 časova sedeo sa predsedništvom stranke i - još uvek kancelarkom Angelom Merkel, na gornjem spratu Adenauerove zgrade. Narednih nekoliko dana biće uzbudljivi za demohrišćane, bez obzira na pitanje moguće koalicije.

Ubrzo nakon Lašeta, pred kamerama se pojavio i Olaf Šolc. I opet slavljenički povici… On se osvrnuo na dobitke svoje stranke, gubitke Unije. I Šolc je rekao da na osnovu rezultata mandat za novu Vladu - pripada SPD-u.

Mnogo toga dakle govori o verbalnom nadmetanju konzervativca i socijaldemokrata, između Lašeta i Šolca. A obleće se oko Zelenih i Liberala.

Kako se čuje na dan izbora - novi Bundestag će održati konstitutivnu sednicu na samom kraju zakonskog roka - 26. oktobra. Ali već ovog utorka neke poslaničke grupe - uključujući i Uniju - sastaće se po prvi put u Rajhstagu i izabrati svoje lidere. U Uniji će biti turbulentno - i može se postaviti pitanje moći.

Izbori su odlučeni. Sve je u pokretu. I mnoga pitanja su otvorena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Retuširanje

Zoran Živković [22.10.2021.]


Anketa

Koji vam je omiljeni horoskopski znak?

Rezultati

Video dana

Otkriće "Čoveka zmaja" menja priču o ljudskoj evoluciji