Svet

Direktno.rs

05. 09. 2021. 10:05 41

(FOTO) Ustoličen mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u manastiru na Cetinju. Uprkos jučerašnjim pritiscima demonstranata, jutrošnjih sukoba se policijom, blokada na putu Podgorica-Cetinje svečani čin se održava na Cetinju.

Joanikije je ustoličen povicima "Dostojan". Patrijarh srpski Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

- To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja - rekao je Porfirije.

On je dodao da je "mir ovde potrebniji nego išta".

- Vi ste ovde da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovde da otupljujete oštrice i spajate mostove - kazao je Porfirije.

Oko 08.30 časova mitropilt Joanikija i patrijar Porfirije sleteli su helikopterom na Cetinje.

Nekoliko stotina ljudi ostalo je da stoji ispred Hrama u Podgorici a četiri autobusa, kojima je trebalo da gosti krenu ka Cetinju, otišli su prazni nakon nezvanične unformacije da neće biti organizovanog prevoza do Cetinja.Najmanje tri autobusa sa sveštrenstvom i gostima još uvek stoji na parkingu ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a nezvanično im je rečeno da neće biti organizovanog prevoza ka Cetinju.U 8.33 Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ušli su u Cetinjski manastir.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati