Svet

[ Izvor: Beta ]

17. 01. 2021. 14:28 2

Nasilni protesti u Tunisu zbog loše ekonomske situacije (VIDEO)

Policija Tunisa je noćas koristila suzavac da razbije nasilne proteste u nekoliko gradova, predvođene nezadovoljnom omladinom.

Građani Tunisa su gnevni jer je zemlja na ivici bankrota i zbog veoma lošeg funkcionisanja javnih službi. Mnogi su i razočarani što na 10. godišnjicu revolucije kojom je zbačen autokratski predsednik Zin El Abidin Ben Ali ne vide naročit napredak.

Policija je tokom noći u glavnom gradu Tunisu i drugim gradovima uhapsila desetine mladih posle pljačkanja i devastiranja prodavnica i banaka, javila je državna agencija TAP.
Demonstranti su blokirali puteve zapaljenim gumama i gađali policiju i firme kamenicama i drugim predmetima, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Vlasti navode da je situacija danas mirna u celoj zemlji.

Tunis je u četvrtak obeležio 10. godišnjicu odlaska Ben Alija iz zemlje, svrgnutog narodnim ustankom tokom Arapskog proleća. Zemlja se od tada suočava sa napadima ekstremista, političkim sukobima, lošim stanjem ekonomije, uz neispunjena obećanja vlasti.


Protesti su česti, naročito u centralnim i južnim regionima, gde stopa nezaposlenosti mladih dostiže 30 odsto, a siromašnih je više od 20 odsto.

Samo u novembru je bilo više od 1.000 različitih protesta. Protestne blokade su tokom više meseci paralisale proizvodnju nafte i fosfata, zbog čega je budžet ostao uskraćen za milijarde dolara prihoda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati