Svet

[ Izvor: Beta ]

14. 01. 2021. 22:38 0

Grčka traži pomoć od EU radi povratka 1.500 migranata u Tursku

Atina je danas zatražila pomoć od EU radi momentalnog povratka u Tursku oko 1.500 migranata, kojima grčke vlasti nisu odobrile azil, a koje Ankara odbija da primi.

Grčka je zahtev za pomoć uputila Evropskoj komisiji i Fronteksu, agenciji za nadzor spoljnih granica EU, navodi Frans pres.

Migranti kojima u Grčkoj nije odobren azil žive u prihvatnim kampovima na grčkim ostrvima blizu turske obale, a najviše ih je na Lezbosu, 995.

Evropska komisija, kako je rečeno agenciji Frans pres, sprema odgovor Grčkoj, "svesna je izazova s kojima se suočava" ta zemlja, i nastavlja s naporima za povratak migranata sa grčkih ostrva u Tursku, u skladu sa sporazumom EU i Ankare iz marta 2016. godine.


Prema tom sporazumu, potpisanom nekoliko meseci nakon početka velike migrantske krize, EU je ponudila Turskoj šest milijardi evra pomoći za sirijske izbeglice na turskoj teritoriji, članstvo u EU i druge podsticaje kako bi Ankara zaustavila migrante koji su krenuli ka Evropi.

Pošto je sporazum stupio na snagu, znatno je opao broj migranata, naročito izbeglica iz Sirije, koji iz Turske stižu u Grčku. U Turskoj sada živi oko 3,6 miliona izbeglica, uglavnom iz Sirije.

Između ostalog, Turska se obavezala i da brine o migrantima kojima nije odobren azil u Grčkoj.


Atina tvrdi da je svega 139 osoba vraćeno u Tursku u 2020. godini, pre nego što je Ankara u martu prestala da prima izbeglice iz Grčke zbog pandemije koronavirusa.

EU je u decembru saopštila da je rasporedila svih šest milijardi evra obećanih Turskoj. Taj novac, koji se ne isplaćuje direktno vladi u Ankari, namenjen je konkretnim projektima u Turskoj radi zadovoljavanja potreba izbeglica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati