Svet

[ Izvor: Beta ]

25. 11. 2020. 20:59 6

Učiteljica iz Bara pozivala učenike na moleban i dobila otkaz

Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru uručila je otkaz učiteljici Radi Višnjić, zbog pozivanja učenika na moleban u tamošnjoj crkvi čime je, kaže škola, Višnjić "načinila težu povredu radne obaveze".

Učiteljica je preko Viber grupe 6. oktobra učenike odeljenja V-2 pozvala na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira.

Ta učiteljica je ranije bila suspendovana jer su njeni učenici na času likovnog crtali srpske trobojke, a u februaru ove godine je zbog toga dobila "uslovni otkaz".

Direktorka škole u Baru, Biljana Vukmanović, je saopštila da u školama nije dozvoljeno versko delovanje, već "obrazovanje i vaspitanje imaju za cilj da zadovolje potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za celoživotnim učenjem", a "nikako da se deci, kao individuama, protivzakonskim delovanjem nameću bilo kakva lična uverenja, pa ni religijska".

Zakoni i Statut škole jasno propisuju šta su nadležnosti odeljenskog starešine, "tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da su u pomenutom slučaju od strane Višnjićeve prekršene brojne zakonske odredbe", navela je direktorka Biljana Vukmanović.
Direktorka je navela da je optuštena učiteljica u medijima "plasirala brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja ugleda i kredibiliteta" direktorke.

Zamenica ombudsmana Snežana Mijušković ocenila je da je Osnovna škola "Jugoslavija" blagovremeno reagovala, kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe dece u slučaju poziva uliteljice Višnjić đacima na moleban povodom početka školske godine.

Poziv na moleban u jeku pandemije koronavirusa osudila su ministarstva prosvete i za ljudska i manjinska prava, ocenivši da je učiteljica zloupotrebila decu i ugrozila njihovo zdravlje, a njen poziv osudio je i deo nevladinih organizacija i političkih partija.

Višnjić je rekla da nije, kako su to preneli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već da ih je obavestila o tome, "kao što uvek radi kad je reč o društvenim događajima za koje proceni da bi deci mogli biti interesantni".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati