Svet

Direktno.rs

23. 10. 2020. 07:20 3

Tramp vs Bajden: Završna borba u ringu

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp i demokrata Džo Bajden ukrstili su koplja drugi put u poslednjoj debati pred predsedničke izbore 3. novembra. Izneli su svoje stavove kada je reč o nizu pitanja, a najveća rasprava povela se oko koronavirusa.

Kako je najavljeno ranije, dvojica predsedničkih kandidata nisu mogla da upadaju jedan drugom u reč, kao što je to bio slučaj u prvoj debati, s obzirom na to da je protivniku mikrofon mutiran u trenutku kada jedan od kandidata priča.

Debati su prisustvovale i njihove supruge Melanija Tramp i Džil Bajden.

Koronavirus
Prvi verbalni sukob izbio je koronavirusa, Bajden je napao Trampa zbog njegovih komentara oko korišćenja sredstva za dezinfekciju.

- Šta je predsednik rekao? Rekao je da ne brinemo, da će nestati. Da će otići do Uskrsa. Ne brinite... možda ubrizgajte izbeljivač - naveo je Bajden, na šta je Tramp odgovorio da se šalio.

- Svako ko je odgovoran za nepreduzimanje kontrole, zapravo... svako ko je odgovoran za toliko mnogo smrtnih slučajeva ne bi trebalo da ostane predsednik Amerike. Najgore tek dolazi, zemlju očekuje mračna zima, a da Tramp nema plan da li će vakcine da biti dostupne većini Amerikanaca pre sredine sledeće godine - grmeo je Bajden.

Severna Koreja
Jedna od tema bili su i odnosi SAD sa Severnom Korejom. Bajden je zamerio Trampu što legitimizuje postupke severnokorejskog vođe i ove zatvorene nacije.

- Imam veoma dobre odnose sa Kimom. Imamo veoma dobar odnos. Nema rata - rekao je Tramp.

- Korejsko poluostrvo trebalo bi da bude zona bez nuklernog naoružanja. Amerika imala dobre odnose i sa Hitlerom dok nije napao Evropu - replicirao je Bajden.

Imigracije
Kako je više od 500 dece ostalo neujedinjeno sa svojim roditeljima pošto su u prethodnih nekoliko godina razdvojeni na američkoj granici.

- Decu su ovde doveli loši ljudi, karteli su koristili decu da uđu u našu zemlju. Sada imamo čvrstu granicu, čvrstiju nego što smo ikada pre imali. Imamo novi zid. Vidite brojeve. Puštamo ljude unutra, ali moraju da dođu legalno - naveo je Tramp.

Bajden je uzvratio uda su akcije Trampove administracije "kriminalne".

- Preko 500 dece došlo je sa roditeljima. Razdvojili su ih na granici. Mi smo strogi, jaki. Pogodite šta. Njihovi roditelji su bili sa njima, razdvojeni su, deca su im uzeta iz ruku i sada ne mogu da nađu preko 500 parova tih roditelja čija su deca sama. Nigde ne mogu da odu. To je kriminal - naveo je Bajden.

Iran i Rusija
Pretnja od iranskog i ruskog mešanja u izbore?

Bajden je istakao da će bilo koja zemlja koja se umeša u američke izbore "platiti cenu".

- Ako budem izabran, oni će platiti cenu. Oni se mešaju u američki integritet.

Nekadašnji potpredsednik takođe je optužio Trampa da se ne suočava sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u vezi sa informacijama da je Trampov advokat Rudi Đulijani nedavno bio meta ruskog širenja dezinformacija.

- I onda saznajete da je sve što Rusija želi da osigura da ja ne budem izabran za predsednika SAD zato što znaju da ih ja znam. I oni znaju mene - naveo je Bajden.

Tramp je u odgovoru na ovo skrenuo pažnju na detalje oko navodnih poslova Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini. Dodao je i da je informisan o nedavnom pokušaju mešanja u izbore.

Hanter Bajden
Nakon nedavnog skandala u koji je umešan Bajdenov sin Hanter, predsednički kandidat kaže da njegov sin nije napravio ništa loše. On tvrdi da Hanter nije zaradio novac, te da je od Kine zaradio jedino Tramp.

Na pitanje koje je postavljeno Trampu a koje se tiče njegovog bankarskog računa u Kini, Tramp kaže da on ima račune svuda.

- Razmišjao sam o poslovanju u Kini, ali mi se nije svidelo i zatvorio sam račun. Zatvoren je pre nego što sam se kandidovao. Velika je razlika. Njegovi su se bogatili dok je on još bio potpredsednik - naveo je Tramp.

Problem rasizma
Set pitanja bio je postavljen i oko rasa u Americi.

- Moja ćerka je socijalna radnica i nikada nisam morao da objašnjavam da kada vas policajac zaustavi stavite ruke na volan. Afroamerikanac to mora, nezavisno da li je bogat ili siromašan jer je institucionalni rasizam u Americi činjenica - rekao je Bajden.

Na to je Tramp rekao da je Bajden 40 godina u politici i da nije uradio ništa za afroameričku zajednicu.

- Niko kao Tramp, možda Abraham Linkoln, nije pomogao Afroamerikancima kao ja. Niko nije uradio ono što sam uradio ja - naveo je predsednik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati