Svet

[ Izvor: Beta ]

29. 06. 2020. 19:15 0

Merkel ugostila Makrona uoči preuzimanja predsedavanja EU

Kancelarka Angela Merkel sastala se danas sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči šestomesečnog Nemačkog predsedavanja Evropskom unijom, kada se 27 - člani blok suočava sa velikim izazovom pokušaja da vrati ekonomiju na pravi put i otvori granice, a da pritom ne pokrene drugi talas pandemije koronavirusa.

Merkelova je za vikend izjavila da je uverena da Evropa može da prevaziđe izazove iako korona virus i dalje predstavlja pretnju i da je potrebno da se što brže donesu mere ekonomskog oporavka EU.
Merkel i Makron su u maju predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruživanje evropskog duga.

Taj predlog je proširila Evropska komisija koja je predložila osnivanje fonda od 750 milijardi evra od čega bi 500 milijardi bilo utrošeno na grantove a 250 milijardi na kredite. 

Međutim, suočava se sa otporom nekih zemalja koje se protive bespovratnim sredstvima.

Taj plan će ponovo biti na dnevnom redu evropskog samita 17. i 18. jula u Briselu.

Pored predstojećih planova za nemačko predsedavanje EU, očekuje se da će dvoje lidera razgovarati o mnogim drugim pitanjima, uključujući odnose sa Kinom, Sjedinjenim Državama i migracionu politiku.

Merkel je francuskog predsednika dočekala u dvorcu Mezeberg, zvaničnoj rezidenciji nemačke vlade na oko 70 kilometara od Berlina, a posle razgovora će biti organizovana konferencija za novinare i radna večera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati