Svet

[ Izvor: Beta ]

28. 06. 2020. 11:32 0

Izbori u Poljskoj: Glasa se na biralištima ili poštom

Preko 30 miliona Poljaka na biralištima ili na daljinu poštom bira danas novog predsednika Poljske, među 11 kandidata nakon odlaganja od mesec i po dana.

Žestoka kampanja se zbog pandemije Kovid-19 otegla na gotovo pola godine, jer je vladajuća stranka pokušala sve da se izbori održe 10. maja u jeku epidemije i restrikcija, kada je njen kandidat Andžej Duda imao sve šanse da pobedi u prvom krugu.

Forsiranje izbora što pre, uprkos apelima uticajne Poljske katoličke crkve da bi teranje Poljaka na birališta u jeku epidemije značilo da se političari igraju njihovim životima i zdravljem.

Zahvaljujući protestima opozicije i pobuni lidera manje stranke u vladajućoj kolaiciji Ujedinjena desnica, izbori 10. maja ipak nisu održani, odnosno jesu, ali kao fantomski jer birališta nisu otvorena i nije se glasalo, a opozicija je iskoristila šansu da posle toga promeni kandidata na popularnog liberalnog gradonačelnika Varšave, Rafala Tšaskovskog.

Sve predizborne ankete očekuju da će izbore rešiti nakon još žešće kampanje tek drugi krug 12. jula u koji po svim anketama ulaze Duda i Tšaskovski, a da je sasvim neizvesno koji od njih dvojice će osvojiti mandat.

Na izborima se očekuje velika izlaznost, neke ankete pokazuju da čak 80 odsto birača navodi da će izaći na izbore, budući da ljudi u karantinu zbog virusa korona i svako ko zazire da izađe na birališta može da svoj glas pošalje poštom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati