Svet

[ Izvor: Beta ]

04. 06. 2020. 21:45 0

Poznate ličnosti na komemoraciji Džordžu Flojdu

Poznate ličnosti, aktivisti za građanska prava, političari i članovi porodice Džordža Flojda okupili su se danas u Mineapolisu na komemoraciji čoveku čija je smrt za vreme policijskog privođenja podstakla proteste širom zemlje i pozive za kraj rasnoj nepravdi.

Okupljeni su nosili maske i pozdravljali se laktovima zbog mera distanciranja oko koronavirusa.

Komemoracija na Univerzitetu Nort sentral prva je komemoracija od nekoliko koje će biti održane tokom narednih šest dana u tri zajednice gde je Flojd rođen, gde je odrastao i gde je umro.

Projektovan je iznad govornice plavi i narandžasti mural koji je bio naslikan na mestu u kvartu gde je Flojd molio za vazduh 25. maja, dok je beli policajac iz Mineapolisa pritiskao kolenom njegov vrat devet minuta, čak i kad je Flojd prestao da se kreće i moli za vazduh.

Velečasni Džesi Džekson je ušao i molio se nekoliko trenutaka iznad Flojdovog kovčega. Drugi su sledili, a među njima i senatorka Minesote Ejmi Klobučar. Među prisutnima su i članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Ilhan Omar, Šila Džekson-Li, Ajana Presli i Džojs Biti, reperi T.I sa suprugom Tajni, Ludakris i Tariz Gibson, komičari Kevin Hart i Tifani Hediši, glumica Marsaj Martin.

Među govornicima će biti velečasni Al Šrapton, a organizatori komemoracije planiraju da ukažu na značaj koji je Flojd imao za svoju veliku porodicu dok je bio živ i širi značaj koji je dobio u smrti.

Posle prve službe Flojdovo telo će biti prebačeno u Reford u Severnu Karolinu, državu gde je rođen pre 46 godina, gde će u subotu njegov kovčeg dva sata biti izložen javnosti i kasnije će biti održana privatna služba u subotu.

Konačno će biti održana komemoracija u ponedeljak u Hjustonu, gde je odrastao i živeo najveći deo života. U ponedeljak će biti održana služba u prisustvu oko 500 ljudi u crkvi Faunten of Preiz (Fountain of Praise). Moguće je da će prisustvovati očekivani predsednički kandidat demokrata Džo Bajden i druge poznate ličnosti. Posle toga će biti obavljena privatna sahrana. Zbog koronavirusa crkva će biti ograničena na 20 odsto kapaciteta i posetioci će morati da nose maske.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati