Svet

Direktno.rs

26. 03. 2020. 20:06 2

ECFR.EU: Cinični Vučić napao Evropsku uniju!

"Predsednik Srbije iskoristio je unutrašnje podele EU kako bi uvredio blok i ozakonio njegovu politiku, kao i udvaranje autoritarnim partnerima", piše na početku teksta pod nazivom "Srpska koronavirus diplomatija nije bila maskirana", objavljenom na sajtu ecfr.eu.

U tekstu se dalje navodi da je gotovo svaki aspekt evropskog života trenutno talac koronavirusa, i da je neizvesnost velika. Međutim, dodaje de, čini se da je jedan od retkih aksioma da Kina napreduje pred krizom i da bi Evropa mogla pasti na testu.

- U ovoj novonastaloj priči Evropska unija će ponovo zaostajati za očekivanjima svojih građana, pretvarajući se u nered koji bi lako mogao kliznuti u nebitnost. Mnogi komentatori primetili su da je kriza oko koronavirusa otvorila prostor za „bitku narativa“ između Kine i zapadnih demokratija - da smo svedoci prepisivanja geopolitičke knjige knjiga. Ali ova procena može se pokazati preuranjenom - navodi se u tekstu ecfr.eu i dodaje:

- Srbija je jedno mesto na kome se prikazuju navodni neuspesi u Evropi. Država zapadnog Balkana, zajedno sa Crnom Gorom, prednjači za pristupanje EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. marta uhvatio se za naslove bacajući uvrede na EU i pohvalio Kinu za medicinsku pomoć, nazivajući kineskog predsednika Si Đipinga pravim prijateljem i bratom srpskog naroda. U izrazito ciničnom nastupu Vučić je evropsku solidarnost nazvao bajkom i optužio blok za licemerje. Prema Vučićevim rečima, EU nije bila voljna da proda ili pruži robu neophodnu da bi se nosila sa hitnom situacijom - piše u tekstu objavljenom na ecfr.eu, a zatim se citira Aleksandar Vučić:

"To su isti ljudi koji su od nas tražili da popravimo svoje tenderske procedure kako bismo isključili Kineze, kako bi kompanije iz EU dobile Srpski novac. Sada naš srpski novac više nije dovoljan za njih".

U tekstu se dalje navodi da su državni mediji u Kini brzo iskoristili priliku i i prevedenu izjavu preneli sa dramatičnom muzikom i objavili na kineskim vestima. Takođe, dodaje se i da su na taj način hteli da dokažu stav Pekinga: Evropa nije na delu - Komunistička partija Kine jeste; demokratija je slaba - autoritarizam je efikasan. A Vučić se igra, zajedno sa kineskim ambasadorom, prisustvujući raskošnoj ceremoniji i fotografisanju, pošto su na beogradski aerodrom stigle kutije medicinskog materijala i šest lekara.

- Mnogi komentatori koristili su slučaj Srbije da ilustruju uspeh Kine u osvajanju srca i umova Evropljana u vremenu potrebe. I, dodeljeno, slike kinesko-srpske naklonosti i dolazne lekarske pomoći bile su privlačne u Beogradu i drugim delovima Srbije. Ali to nije tako jednostavno. Da bi se razumela osnovna dinamika trougla EU-Srbija i Kina, potrebno je nadići optiku i Vučićeve izjave staviti u širi kontekst: Srbija je zemlja kandidat za EU ​​koja je poslednjih godina svedočila sve većem demokratskom odstupanju, zarobljavanju države i represiju medija i slobodu govora. A Kina je srećno prošla.

- Podstaknute od strane Francuske, države članice i Evropska komisija sada traže strožiju primenu uslova EU i proceduru praćenja na Zapadnom Balkanu. Ali, umesto da se suoči sa suštinskim posledicama zbog svojih prestupa, srpski predsednik je iskoristio unutrašnje podele EU oko proširenja da baci uvrede na blok i legitimiše svoju politiku, kao i svoje udvaranje autoritarnim partnerima poput Kine, Rusije, Sjedinjenih Država i Arapskih Emirata - piše u tekstu. 

Dodaje se i da je kriza Aleksandru Vučiću pružila savršenu priliku da eskalira svoje verbalne napade na EU, čije su države članice zauzete upravljanjem sopstvenim nacionalnim vanrednim situacijama.

- Slučaj Srbije, dakle, nije priča o dobronamernoj kineskoj politici i zahvalnosti evropske demokratije kojoj je potrebna medicinska pomoć. To je priča o obostrano korisnoj diplomatiji i pompoznoj retoriki usmerenoj na sve neliberalniju srpsku vladu, koja je krizom i podrškom Kine iskoristila da ojača svoju političku legitimitet, opravda demokratsko odstupanje, zastrašivanje grupa civilnog društva i dodatno ograniči medije. Srbija igra kinesku kartu. Ostaje da se vidi da li je to pametan potez - dodaje se. 

U tekstu se dodaje i da Srbija srećno sedi na dve stolice, jer je niko ne tera da bira.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati