"Milo posle vlasti neće u opoziciju, nego u zatvor" | Svet | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Svet

Direktno.rs

12. 02. 2020. 11:57 0

"Milo posle vlasti neće u opoziciju, nego u zatvor"

Uvođenjem novog zakona o verskim slobodama Crna Gora postavlja sebi prepreku na putu ka Evropskoj uniji, smatra hrvatski teolog Drago Pilsel.

- Primena novog zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori, koji je uznemirio vernike Srpske pravoslavne crkve, u direktnoj je suprotnosti sa mnogim načelima na kojima počiva Evropska unija - izjavio je danas u Ljubljani Drago Pilsel, hrvatski teolog, urednik i borac za ljudska prava.

Zatim je poručio šta Zakon o slobodi veroispovesti zapravo predstavlja.

- Ovaj zakon de fakto i de jure formira pravni okvir za nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve na području Crne Gore - rekao je Pilsel na predavanju u organizaciji Instituta za bliskoistočne i balkanske studije, Ifimes.

Pilsel uvjerava da među onima koji već nedeljama redovno protestuju protiv zakona nisu samo Srbi, već i Crnogorci i muslimani.

- U suprotnosti prema odvojenosti države i religijskih zajednica, predsednik Milo Đukanović je počeo da se bavi izgradnjom crnogorske pravoslavne crkve, nastavljajući tradiciju komunističke vladavine, koja je crkvu, nakon Drugog svetskog rata, uvek gledala s visine. Ovaj zakon je nova vrsta totalitarizma kojim država želi da potčini sve verske zajednice. To je podređivanje Crkve radi pljačke, jer Đukanovićev odlazak sa vlasti neće da znači odlazak u opoziciju, već, kao i u slučaju Sanadera, odlazak u zatvor - kaže Pilsel.

Ističe da je sve manji uticaj crkve na prostoru Starog kontinenta.

- Bojim se da sve crkve u Evropi i na Balkanu postaju beznačajne. Hrišćanstvo ne treba gurati samo u svet mitova i osećaja. Gresi crkava za vreme nacizma i dalje su vredni rasprave i kritike, kao što je slučaj s jednim mojim dedom, koji je bio saradnik Gestapa i s drugim koji je sarađivao sa ustašama - rekao je Pilsel, koji sebe smatra političkim teologom.

Predavač je vernike pozvao na samokritiku i kritiku ideologije, jer ljudsko biće nikada ne sme da postane objekat. Podsetio je i da je sadašnji papa Franjo prvi put posetio italijansko ostrvo Lampeduzu, gde je odao počast svim migrantima koji nisu uspeli da pređu u Evropu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Kako parkirati čamac

Anketa

Da li policija koristi prekomernu silu na protestima?

Rezultati