Svet

Direktno.rs

12. 02. 2020. 11:57 0

"Milo posle vlasti neće u opoziciju, nego u zatvor"

Uvođenjem novog zakona o verskim slobodama Crna Gora postavlja sebi prepreku na putu ka Evropskoj uniji, smatra hrvatski teolog Drago Pilsel.

- Primena novog zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori, koji je uznemirio vernike Srpske pravoslavne crkve, u direktnoj je suprotnosti sa mnogim načelima na kojima počiva Evropska unija - izjavio je danas u Ljubljani Drago Pilsel, hrvatski teolog, urednik i borac za ljudska prava.

Zatim je poručio šta Zakon o slobodi veroispovesti zapravo predstavlja.

- Ovaj zakon de fakto i de jure formira pravni okvir za nacionalizaciju imovine Srpske pravoslavne crkve na području Crne Gore - rekao je Pilsel na predavanju u organizaciji Instituta za bliskoistočne i balkanske studije, Ifimes.

Pilsel uvjerava da među onima koji već nedeljama redovno protestuju protiv zakona nisu samo Srbi, već i Crnogorci i muslimani.

- U suprotnosti prema odvojenosti države i religijskih zajednica, predsednik Milo Đukanović je počeo da se bavi izgradnjom crnogorske pravoslavne crkve, nastavljajući tradiciju komunističke vladavine, koja je crkvu, nakon Drugog svetskog rata, uvek gledala s visine. Ovaj zakon je nova vrsta totalitarizma kojim država želi da potčini sve verske zajednice. To je podređivanje Crkve radi pljačke, jer Đukanovićev odlazak sa vlasti neće da znači odlazak u opoziciju, već, kao i u slučaju Sanadera, odlazak u zatvor - kaže Pilsel.

Ističe da je sve manji uticaj crkve na prostoru Starog kontinenta.

- Bojim se da sve crkve u Evropi i na Balkanu postaju beznačajne. Hrišćanstvo ne treba gurati samo u svet mitova i osećaja. Gresi crkava za vreme nacizma i dalje su vredni rasprave i kritike, kao što je slučaj s jednim mojim dedom, koji je bio saradnik Gestapa i s drugim koji je sarađivao sa ustašama - rekao je Pilsel, koji sebe smatra političkim teologom.

Predavač je vernike pozvao na samokritiku i kritiku ideologije, jer ljudsko biće nikada ne sme da postane objekat. Podsetio je i da je sadašnji papa Franjo prvi put posetio italijansko ostrvo Lampeduzu, gde je odao počast svim migrantima koji nisu uspeli da pređu u Evropu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati