Svet

Direktno.rs

03. 01. 2020. 19:53 0

Protesti u Crnoj Gori: Zakon je razbojnički i ništavan

Protesti širom Crne Gore, koji se održavaju zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, nastavljeni su i večeras. Nakon održanih molebana, okupljeni građani idu u protestne šetnje.

U Podgorici je u 18 sati održan moleban u hramu Hristovog Vaskrsenja, nakon čega je počela litija koju predvodi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz prisustvo velikog broja vernika. Molitveni hod večeras ide do Crkve svetih Makaveja u Tološima i nazad do Sabornog hrama.
Litiju u Nikšiću predvodi episkop-budimljansko nikšićki Joanikije. Prema procenama organizatora, ova litija je na nivou Svetovasilijske iz decembra, kada se okupilo oko 20.000 vernika, dok su iz Uprave policije tvrdili da je u pitanju oko 6.000 građana. Vladika Joanikije je istakao da je narod dobro osetio da se vrši velika nepravda i priprema progona pravoslavlja u Crnoj Gori.

- Ustali su svi složno, u gradu Nikšiću, svim gradovima Crne Gore i oko Crne Gore, protiv nepravde. Izašli ste sa spremnošću da se usprotivite ovom zlu, ali ne mačem, već verom. Sloboda vere po Božjim i ljudskim zakonima pripada svima - kazao je Joanikije.

On je potom dodao:

- Vašim izlascima ste već potvrdili da je ovaj zakon, donesen razbojnički u Skupštini Crne Gore, ništavan - istakao je Joanikije.

Više hiljada građana Berana i danas se u 16 sati okupilo ispred zgrade Opštine, u centru, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Đurđevi stupovi. Okupljeni su na polasku skandirali "ne damo svetinje", javlja "Radio Berane".

Kolona se zatim kroz park uputila čitavom širinom ulice 29. novembar i bila je, kako navode, nepregledno duga. Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Među okupkljenima je svakodnevno gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija koje vrše vlast u ovom jedinom opozicionom gradu na severu Crne Gore.

Veliki broj stanovnika Žabljaka je, takođe, večeras krenuo u litiju nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja. U Bijelom Polju se okupio veliki broj vernika na molebanu i litiji koja se kretala od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

Protesti su održani i u Baru i u Mojkovcu. U Baru je na ulicama bilo preko 5.000 ljudi.

Protojerej stavrofor Milan Stanišić pozvao je vernike da budu dostojanstveni u iskazivanju protesta protiv izglasavanja zakona o slobodi veroispovesti, da slušaju svoje episkope i mitropolita i čine ono što oni blagosiljaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati