Svet

[ Izvor: Beta ]

30. 10. 2019. 11:04 0

U Kolumbiji ubijeno najmanje pet Indijanaca

Najmanje pet Indijanaca je ubijeno a šest je ranjeno u napadu, kako se pretpostavlja, gerilaca iz redova nekadašnjih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) na rezervat Takuejo, u gradu Toribio u kolumbijskoj provinciji Kauka.

Udruženje autohtonih skupština Toribija je saopštilo da je među žrtvama je i jedna od vođa naroda Nasa, Kristina Bautista. Navedeno je da su napad izveli pripadnici FARK koji nisu položili oružje nakon mirovnog sporazuma te gerilske grupe i kolumbijske vlade 2016. godine.

Vojska, koja je poslala trupe u Takuejo, navela je da su napadači želeli da oslobode "tri osobe" koje su indijanski stražari uhapsili na teritoriji rezervata.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Patrisija Gutijeres je na Tviteru osudila "nasilne akcije i pretnje autohtonom stanovništvu" u Toribiju.
"Ovo je ozbiljna vanredna situacija. Ovo je masakr", rekao je Luis Akosta, nacionalni koordinator urođeničkih straža, grupa koje sačinjavaju ljudi i žene naoružani samo štapovima koji sumbolizuju njihovu funkciju.

Akosta je naveo da su Indijanci u sukobu s disidentima FARK-a jer "kontrolišu teritoriju i ne dozvoljavaju uzgajanje koke i marihuane".

Koka je glavni sastojak kokaina, droge čiji je Kolumbija najveći svetski proizvođač. Prema podacima UN, u Kolumbiji plantaže koke zauzimaju 171.000 hektara.

U regionu Kauka aktivni su i gerilci iz Armije nacionalnog oslobođenja (ELN), poslednje pobunjeničke grupe u Kolumbiji.

Nacionalna organizacija autohtonih naroda Kolumbije (ONIC) osudila je "saučesništvo ćutanjem" vlade kolumbijskog predsednika Ivana Dukea i upitala "dokle će masakr trajati".

Ta organizacija je prošlog avgusta navela da je od potpisivanja mirovnog sporazuma vlade i FARK-a ubijeno 158 indijanskih vođa.

U Kolumbiji živi oko 1,9 miliona Indijanaca, i oni čine 4,4 odsto stanovništva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati