Srbija

[ Izvor: N1 ]

19. 10. 2024. 21:05 1

RTS se izvinio dečaku iz Pazara: Pale optužbe za diskriminaciju

Na krosu RTS-a održanom pre sedam dana u Leskovcu, dečak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mesto u trci za učenike prvog razreda na 500 metara. Iako je trijumfovao i primio medalju i diplomu, njega nije bilo na podijumu i nije pomenuto njegovo ime, čula su se imena tri druga dečaka.

Kako su dečaci koji su navedeni kao najbrži srpskog porekla, u lokalnim medijima i na društvenim mrežama povela se polemika da li je prema mališanu iz Novog Pazara učinjena nepravda na verskoj osnovi, piše N1.

Fotografija na kojoj Abdulah već ima diplome u rukama i medalju oko vrata, ali iza njega na postolju stoje tri druga dečaka, sa kojima se (sudeći po snimku) trkao u istoj grupi, izazvala je naročitu pažnju.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja pod hashtagovima #stop #diskriminacija #sport #rts #srbija #rtskros, gde građani izražavaju svoju podršku Abdulahu i osuđuju ovakav vid diskriminacije.

Da nije po sredi diskriminacija već, kako kažu, tehnička greška, saopštili su i organizatori trke i sama Radio-televizija Srbije u svom izvinjenju na kraju Drugog dnevnika.

- Dvanaestog oktobra u Leskovcu, dečak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mesto u trci učenika prvog razreda na 500 metara. Iako je trijumfovao i primio medalju i diplomu, njegovo ime nije spomenuto prilikom službenog proglašenja pobednika, što je izazvalo zabrinutost i nedoumice u Novom Pazaru - naveo je voditelj RTS-a.

Stevan Kovačević, direktor i osnivač krosa RTS-a, objasnio je da je došlo do tehničke greške organizatora trke, zbog koje Abdulah Šehović nije bio na pobedničkom postolju, dodao je.

- Tehnička greška zapisničkog stola u Leskovcu, prvobitno je uzrokovala ovaj nesporazum koji je odmah razjašnjen posle sinoćnjeg razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, ali isto tako i sa porodicom malog Abdulaha. Naravno, mi ćemo ponovo proglasiti dečaka za pobednika, a on je proglašen i u Leskovcu za pobednika, dobio je i zlatnu medalju i diplomu. Verujem da ćemo ovaj nesporazum otkloniti na obostrano zadovoljstvo - rekao je Kovačević za RTS.

On je podsetio da za 34 godine postojanja krosa RTS-a "nisu imali ni jednu jedinu crnu mrlju".

RTS se takođe izvinio zbog, kako su rekli, nenamerne greške koja se dogodila u organizaciji trke, a zbog toga i u izveštaju koji je emitovan u emisiji "Ovo je Srbija".

Nije sasvim razjašnjeno zašto je dečaku data diploma za osvojeno prvo mesto i medalja, a nije se našao na postolju na kome da tek budu nagrađeni čekaju tri njegova vršnjaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati