Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

08. 10. 2024. 20:10 1

"Ubijaju žene i decu": U Srbiju stigli putnici iz Libana - opisali HAOS

Državljani Srbije evakuisani iz Libana bezbedno su danas sleteli u Beograd letom Er Srbije u organizaciji Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova. Stiglo je 88 putnika, među kojima su i tri bebe. Većinu putnika čine državljani Republike Srbije, ali ima ih i iz država u regionu, koji žive ili su boravili u Libanu.

Putnici koji su danas sleteli su vidno potrešeni situacijom koja se dešava u Libanu. Kako su rekli, situacija je veoma loša.

- Samo nas bombarduju, ubijaju decu, ljude, žene i doktori umiru. Molimo se za mir - rekao je jedan mladić.

- Niko nije siguran. Većina delova Libana pod vatrom. Šiti je najviše ugroženi u Libanu, znači šitskih krajevi, ali Izrael bombarduje sve krajeve. Sada su krenuli i na privatne bolnice, na privatne objekte, na civilne objekte, na civilne zgrade i tako dalje. Kao da se svete svima. Bićemo ovde jedno vreme ovako, prvo da, dok se ne smiri malo tamo pa ćemo na osnov toga da odlučimo šta ćemo dalje. - istakao je jedan stariji gospodin.

Prema rečima Srpkinje koja je sletela danas, nisu smeli puno da se kreću, a avioni su non-stop kružil iznad njih.

- Deca su plakala, ja imam troje dece, moja sestra dvoje, bilo je jako teško. Smirili su se kad su čuli da ćemo da putujemo - rekla je ona.

Avion srpske nacionalne avio-kompanije poleteo je iz Bejruta danas u 12.30 časova po lokalnom vremenu, a na beogradski aerodrom sleteo je nešto posle 14.30 časova.

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović rekao je, ispraćajući putnike, da su srpski državljani bili presrećni zbog činjenice da je Srbija organizovala ovaj let, ali i da je otprilike polovina građana Srbije iz privatnih ili poslovnih razloga odlučila da ostane u Libanu.

- Dali smo potpuni komfor našim ljudima, a imamo i nekoliko kućnih ljubimaca koji mnogo znače ljudima i nisu mogli da ih ostave - rekao je ambasador Trojanović.

Prema njegovim rečima, evakuacija je organizovana brzo i efikasno nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem, a sve je bilo moguće zahvaljujući, između ostalog, angažovanju brojnih kolega u Ministarstvu spoljnih poslova i trudu osoblja naše ambasade u Bejrutu.

- Moram da kažem da je organizacija bila odlična u svim aspektima, od konzularnog do političkog i bezbedosnog - rekao je Trojanović.

Usled pogoršanja bezbednosne situacije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ambasada u Bejrutu uputili su apel državljanima Srbije u Libanu da izbegavaju javne skupove i putovanja unutar zemlje kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju te države.

Ambasada Srbije napravila je listu svih srpskih državljana koji žive u Libanu i svakodnevno održavala kontakte sa njima u cilju koordinacije svih aktivnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati