Srbija

[ Izvor: mediji ]

04. 10. 2024. 16:52 0

U Libanu 182 pripadnika Vojske Srbije: Ministarstvo odbrane saopštilo gde su trenutno

Otkad je eskalirao sukob između Izraela i Hezbolaha u Libanu, postavlja se i pitanje šta je sa misijom Ujedinjenih nacija u Libanu, UNIFIL, koja broji više od 10.000 vojnika iz celog sveta, a među kojima su i vojnici iz Srbije.

U odgovoru iz Ministarstva odbrane navode da su u kontigentu Vojske Srbije, koji se nalazi Libanu, angažovana 182 vojnika u četiri baze u južnom delu zemlje na granici sa Izraelom, javlja Euronews Srbija.

Dodaju i da je izraelska vojska izvodila vazdušne udare u zoni odgovornosti Vojske Srbije, ali da nije bilo ugrožavanja njihove bezbednosti.

- Vojska Srbije i komande misija UNIFIL i UNTSO preduzimaju mere u cilju sprečavanja ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije. U skladu sa trenutnom bezbednosnom situacijom u zoni operacije i na osnovu naređenja načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanata misija UNIFIL i UNTSO, zabranjena su sva kretanja van baza do daljnjeg. S obzirom na trenutnu bezbednosnu situaciju, izlazak iz baza je redukovan, a vršenje patrole realizuje se isključivo na osnovu naređenja iz komande misije. Ukoliko patrole u toku vršenja zadataka dobiju signal za uzbunu, upućuju se u najbliže UN baze. Kontingent Vojske Srbije trenutno se ne angažuje u okviru patrola - navelo je Ministarstvo odbrane.

Komentarišući za Euronews Srbija situaciju sa mirovnom misijom u Libanu, Igor Novaković iz ISAC fonda kaže da su baze Ujedinjenih nacija na jugu Libana vrlo verovatno najbezbednija mesta u tom području koja trenutno postoje.

- Te baze i uopšte UN osoblje i plavi šlemovi nisu nužno meta, odnosno nisu proglašeni kao meta ni od jedne strane u sukobu, ali incidenti su mogući. Jedan takav smo imali 2. septembra čini mi se, kada je poginuo jedan od vojnika i jedan od angažovanog osoblja. Najverovatnije je bio u pitanju vozač na putu. Prošle godine smo, na primer, imali slučaj da su u jednu od baza u razmaku od dva dana letele minobacačke mine. Nije bilo žrtava, ali samo hoću da kažem da u ratnom sukobu incidenti su mogući, njihovo samo prisustvo uz vojna dejstva nije najsrećnije mesto na svetu, hajde tako da kažem, tako da ćemo videti šta će biti - rekao je Novaković.

Na pitanje kako mirovne misije uopšte funkcionišu u ovakvim okolnostima, Novaković kaže da je njihov osnovni cilj uspostavljanje mira i njegovo održavanje nakon političkih pregovora.

- U ovom slučaju, kada imate eskalaciju, veoma opsežne oružane sukobe, gde misija ne može da učini puno, oni svoje aktivnosti redukuju i može doći čak i do dodatne redukcije, čak možda i do povlačenja iz zone odgovornosti - dodao je on.

Kako napominje, UN misije nisu tu da nametnu mir, već su tu da, u skladu sa političkim okvirom koji je stvoren preko Ujedinjenih nacija, i u saradnji s ostalim akterima, i Vladom Libana i Vladom Izraela, pa i Hezbolahom koji je politički akter na libanskoj sceni, dovede do uspostavljanja mira.

- Ono što je ovde problem, što ta misija nikada do kraja nije ispunila svoju osnovnu suštinu, a to je pomoć libanskoj vojsci u razoružavanju palestinskih pobunjenika koji su bili od 1978. godine u južnom Libanu, a potom i Hezbolaha. Oni jednostavno nisu imali tu snagu. U ovom momentu Hezbolah ima vrlo verovatno veću vojnu snagu nego sama libanska armija, i to je veoma komplikovano. Evo samo još jedan parametar. Trenutno je 10.500 vojnika ukupno u celom UNIFIL-u, a Izrael je upao u južni Liban sa preko 45.000 vojnika. Dakle, govorimo o nesrazmerama gde misija sama po sebi ne može da učini puno ako već strane ne kreću ka mirovnom sporazumu - napomenuo je Novaković.

Kada je reč o oglašavanju ministarstva odbrane zemalja, Novaković kaže da nema tu puno šta da se kaže u ovoj situaciji.

- Ono što čini mi se pre jedan ili dva dana je italijansko ministarstvo spoljnjih poslova, odnosno ministar Tajani, oni su najavili mogućnost čak i povlačenja iz zone odgovornosti i u stvari to u slučaju neke dalje eskalacije je ono što bi se vrlo verovatno desilo. Dakle, postoji mogućnost povlačenja u severni deo zemlje i povlačenja na ovaj pomorski deo operacije, pošto su tu i brodovi, tako da ta se ne sastoji se samo iz kopnenih trupa, već i od plovila koja se nalaze u Sredozemnom moru. Tako da bi se verovatno tako izvršila ta evakuacija dok se ratne operacije ne bi umanjile i misija ponovo dobila smisao. Ona u ovom momentu može samo da čeka - zakjučio je Novaković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati