Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

02. 10. 2024. 14:24 0

OBRT Kiša, grmljavina i vetar prete ovim krajevima

Od sutra dolazi do promene vremena u Srbiji, a prama najnovijoj objavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), izdato je upozorenje za područje cele Srbije na obilne padavine.

 - Kiša koja će početi da pada u četvrtak kratkotrajno će se intenzivirati u toku noći na severu i zapadu Srbije (od 10 do 30 mm), a više padavina (uklјučujući i plјuskove sa grmlјavinom) očekuje se u petak, naročito u oblasti od Kosova i Metohije preko Zapadnog Pomoravlјa i južne Šumadije dalјe prema istoku i jugoistoku zemlјe - napominju iz RHMZ.

Kako navode, očekuje se da će prosečna količina padavina u petak biti od 20 do 40 milimetara, a na Kosovu i Metohiji lokalno i preko 60 milimetara za 24 h.

Zbog predstojeće kiše sutra su na snazi meteoalarmi na teritoriji Bačke, jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije, i to žuti i narandžasti zbog kiše i grmljavine.

Već u petak u celoj zemlji biće upaljeni meteoalarmi, a zbog velike količine padavina koja se očekuje na Kosovu i Metohiji, na ovoj teritoriji na snazi će biti crveni meteoalarm.

U petak su u pojedinim delovima zemlje upaljeni alarmi, odnosno upozorenje zbog čak tri pojave!

U svim ostalim delovima Srbije "goreće" žuti i narandžasti, i to zbog kiše, grmljavine, ali i vetra.

Danas je građane Srbije dočekalo hladno jutro, a nakon toga, na jugu i jugoistoku ponegde i slab mraz. Ipak, tokom dana biće pretežno sunčano i toplo za ovaj period godine, najavljuje RHMZ.

Najviša dnevna temperatura danas će ići od 20 do 25 stepeni. Međutim, kako upozorava RHMZ, tokom noći na zapadu zemlje doći će do povećanje oblačnosti, a potom i kiše.

- Tokom noći na severu i zapadu zemlјe povećanje oblačnosti, mestimično sa kišom uz skretanje vetra na slab do umeren severni i severozapadni - navode.

U četvrtak (03.10.) u većem delu umereno do potpuno oblačno, na severozapadu Srbije hladnije, a samo će na jugu i jugoistoku zemlјe i dalјe biti dužih sunčanih intervala uz letnje dnevne temperature.

U toku dana padavine će biti najčešće u Vojvodini, dok će u ostalim krajevima pojava slabe kiše biti lokalna i kratkotrajna. U toku noći očekuje se širenje padavinske zone na celu zemlјu i pojačanje intenziteta kiše i plјuskova.

Duvaće slab i umeren, na planinama i u košavskom području povremeno jak južni i jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini (osim južnog Banata) biti u skretanju na severni i severoistočni. Najniža temperatura od 6 do 15 stepeni, a najviša od 13 stepeni na severozapadu Vojvodine do 27 stepeni na jugoistoku Srbije.

U petak (04.10.) na severu i zapadu Srbije ujutro kiša koja će tokom dana prestati. U ostalim krajevima kiša, plјuskovi i grmlјavine, koji će u južnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti i izraženiji uz količinu padavina od 20 do 40 mm, a na području Kosova i Metohije lokalno i sa više od 60 mm za 24 h.

Na krajnjem jugoistoku padavine će početi tek posle podne, a maksimalna temperatura u ovom delu Srbije ponegde će dostići 30 stepeni Celzijsuvoih. Istovremeno na severozapadu osetno hladnije (oko 15 stepeni).

U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Za vikend (05 - 06.10.) i dalјe povremeno kratkotrajna kiša i lokalni plјuskovi, koji će u subotu još ponegde na jugu i jugoistoku biti praćeni grmlјavinom, ali se obilne padavine ne očekuju.

Početkom naredne sedmice, u ponedelјak i utorak (07 - 08.10.) pretežno sunčano uz manji porast dnevnih temperatura, a od srede (09.10.) novo prolazno naoblačenje s kišom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati