Srbija

[ Izvor: Mediji ]

14. 09. 2024. 19:03 3

Oluja će paralisati Srbiju: Nevreme očekuje OVE predele

Sve više jača uticaj ciklona na Srbiju, a njegov centar preko Panonske nizije stići će i do severozapada Srbije. Vreme u Srbiji pravo je jesenje.

Trenutne temperature kreću se od 11°C na severu do 17 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu je 13°C. Kopaonik meri samo 5 stepeni.

Pre samo 10 dana temperatue su bile do 38 stepeni, a do pre dva dana 30. Dakle, usledio je pad za 20 stepeni i to usled prodora polarnog vazduha.

Nakon što je dugo Srbija bila među najtoplijim, danas je među najhladnijim predelima Evrope.

Do kraja dana kiša i pljuskovi očekuju se na severozapadu Srbije. Ovaj kišni sistem premeštaće se u severozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji i zahvatiće i Beograd. Kiša će do kraja dana biti najizraženija u Sremu, Bačkoj, Podrinju, Mačvi i u Kolubarskom okrugu.

Kiša će padati i na jugozapadu Srbije, a na širem području Kopaonika očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom.

Ovaj sistem premeštaće se u jugozapadnoj i zapadnoj struji.

S obzirom na to da je cirkulacija nad Srbijom ciklonska, strujanja nad Srbijom su u suprotnom smeru kazaljke na satu i tako oblačni i padavinski sistemi kruže nad našim područjem.

U toku večeri i sutrašnjeg dana iz oblasti Panonske nizije ciklon će svojim centrom ući preko severozapadnih predela Srbije i doneti intenziviranje padavina i pojačanje vetra.

Dakle, širom Srbije biće vetrovito, a olujni udari vetra očekuju se u Vojvodini i na istoku Srbije.

U toku večeri, u noći ka nedelji i tokom nedelje u Srbiji se očekuju obilne padavina.

Kiša će biti praćena obilnim pljuskovima.

Najobilnijih padavina prvo će biti na severozapadu Srbije, pre svega u Bačkoj i u Sremu, a potom i u Beogradu, u Šumadiji, Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu.

U ovim predelima očekuje se da padne 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, u Vojvodini i više od 50 litara, lokalno i više.

Obilnije padavine pobolšaće sitaciju na rekma, jer se očekuje porast nakon skoro presušenih tokova. Očekuje se i nagli rast Dunava, pre svefa zbog ekstremno obilnih padavina u centralnoj Evropi i u njegovom slivu, gse se očekuje i do 400 litara. Dunav će i te kako pretiti poplavama kroz tok do Austrije, a kada je reč o Srbiji Dunav trenutno ima nizak vodostaj i u narednim danima biće spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope. Najveći porast Dunava u Srbiji očekuje se u gprnjem toku kroz Vojvodinu, gde će Dunav narednih dana imati porast za čak 4 metara.

S obzirom na to da će vremenske prilike tokom vikenda biti vrlo nepovoljno i potencijalno opasne po materijalno dobro i ljude, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne institucije i njihova upozorenja. Nema mesta panici i potrebno je ponašati se u skladu sa vremenom i upozorenjima nadležnih i državnih institucija.

Još hladnije biće u nedelju. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 11°C, što su temperature i za 10 do 15 stepeni niže od proseka za ovo doba godine.

Na višim planinama očekuju se susnežica i sneg, a snežna granica mogla bi se spustiti i na 1500 metara nadmorske visine.

Stabilizacija vremena i porast temperatura očekuje se od sredine sledeće sedmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati