Srbija

[ Izvor: N1 ]

13. 09. 2024. 16:24 1

Valjevo u martu dobilo aparat za merenje gustine kostiju, sada NE RADI

Zdravstveni centar Valjevo sredinom marta obavestio je javnost o nabavci i puštanju u rad modernog aparata za osteodezitometriju (DEXA) na koji su građani Kolubarskog okruga čekali godinama, jer su ovaj pregled morali da obavljaju u Beogradu ili u valjevskim privatnim ordinacijama. Međutim, početno oduševljenje pacijenata brzo je splaslo jer je novi aparat već poduže u kvaru.

Sredstva za nabavku ovog aparata dobijena su iz oportuniteta preko Ministarstva pravde, a ukupan iznos za nabavku i opremanje prostora iznosio je više od 35.000 evra, stoji na zvaničnom sajtu Zdravstvenog centra u Valjevu.

- Ovo je veliki dan za Zdravstveni centar Valjevo jer smo dobili moderan aparat DEXA koji do sada nismo posedovali. Do sada su naši pacijenti za ovu dijagnostiku morali da idu u Beograd, a to je mesečno bilo i stotinu pacijenata. Ovim aparatom mereći gustinu kostiju zapravo određujemo njihovu snagu, a znamo da u određenom periodu života nakon 50. godine češće kod žena nego kod muške populacije i kosti slabe. Na osnovu dijagnostike DEXA-om, mi možemo ako posumnjamo da nam pacijent gubi koštanu masu, snimkom i softverskom obradom da utvrdimo dijagnozu osteoporoze i da blagovremeno lečimo pacijenta - naveo je tada v.d. direktora ZC Valjevo dr Vladimir Pantelić, dodajući da su se kolege lekari specijalisti fizikalne medicine već obučili i da se može početi sa zakazivanjem pregleda.

Na primedbu pacijenata da je ovaj aparat duže u kvaru, N1 se obratila nadležnim službama Zdravstvenog centra sa pitanjem zašto novi aparat ne radi.

- DEXA aparat je u kvaru od 23. avgusta 2024. Posle par dana serviseri su izašli na teren i ustanovili kvar. Pošto je specifični deo u pitanju, a aparat je inostranog porekla, deo je naručen iz inostranstva i čeka se njegova isporuka - stoji u odgovoru sa napomenom da je aparat je u garanciji i svi kvarovi su podržani u okviru garancije.

Međutim, zvanični podatak o tome koliko je avaj aparat "van stroja" ne podudara se sa saznanjima pacijenata zainteresovanim za pregled, kao što ne stoji i to da su "svi zakazani pacijenti obavešteni o kvaru aparata", štoj je, takođe, navedeno u odgovoru.

Kada će kvar biti otklonjen, za sada, nema odgovora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati