Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 09. 2024. 07:07 3

Stiže polarni vrtlog: Nagli pad temperature, negde čak i MINUS

Letnjih temperatura u Srbiji više neće biti. Prema najavama meteorologa, poslednji dan tokom kog će maksimalne dnevne temperature biti oko 30 stepeni je četvrtak. Nakon toga, stiže nam hladan vazduh koji će u pojedinim delovima zemlje doneti čak i temperature u minusu, dok će u komšiluku na planinama biti i uslova za sneg!

Prema najavama meteorologa Ivana Ristića, na petak 13. stiže nam polarni vrtlog i jako zahlađenje koje donosi kraj leta.

- Hladan martimni arktički vazduh (MAV - morskog porekla) sa severnog pola stigao je do Velike Britanije i Irske, jak polarni vrtlog se razvija iznad Severnog mora i usmerava arktički vazduh na jug i jugoistok Evrope. Prema jugu izlaz na Sredozemno more je dolina Rone, a prema jugoistoku to su nama poznata bečka vrata ili dolina lepog plavog Dunava. U petak 13. septembra hladan polarni front zahvatiće Balkan i doneti osetniji pad temperatura - navodi Ivan Ristić.

Stiže sneg i u komšiluk?!

Meteorolog pojašnjava da sneg sa Alpa, prema sadašnjem prognostičkom materijalu može šanse da pada i na vrhovima Dinarskih planina u BiH.

- Trenutno je procena da će granica biti na oko 2.000 metara, pratićemo u svakom slučaju - pojašnjava on.

Za vikend temperatura samo 10 stepeni

On dalje navodi da nam stiže vikend sa pretežno oblačnim, vetrovitim i hladnim vremenom.

- Imaćemo i povremenu kišu. Dnevna temperatura bez većeg kolebanja u toku dana uglavnom između 10C-15C. Topla garderoba obavezna. Za sada sve ukazuje da će se zbog stacioniranja visinskog ciklona iznad nas jesenje temperature sa maksimalnih 25 stepeni zadržati do kraja septembra. Takođe zahlađenje će doći i do Grčke i Turske tako da je i tamo najverovatnije ona prava letnja sezona završena - dodao je meteorolog.

Kako je Ristić naveo za vikend će minimalna temperatura u Beogradu biti samo 10 stepeni.

- Već od petka 13. septembra će biti hladno, kišovito i oblačno. Maksimalna dnevna temperatura će biti oko 15 stepeni, u Beogradu oko 14-15 stepeni, dok će minimalna biti oko 10 stepeni - rekao je on.

Na Kopaoniku temperatura ide u minus

Kako najavljuju meteorolozi, vikend će biti veoma hladan, a prognoze pokazuju da će na Kopaoniku minimalna temperatura u subotu pasti ispod nule.

Prema prognozi sajta Infokop, u subotu će na ovoj planini minimalna temperatura biti -1 stepen, dok će maksimalna dnevna biti samo 2 stepena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati