Srbija

Direktno.rs

06. 09. 2024. 11:18 3

"Hitno ukloniti nadzemni deo garaže koji zaklanja zgradu Banovine u Novom Sadu"

"GO Pokret za PREOKRET Novi Sad zahteva od nadležnih i izvođača radova da pod hitno uklone armirano-betonske nadstrešnice kojima su natkrivene rampe podzemne garaže, koja je danas zvanično otvorena kod Skupštine Vojvodine u Novom Sadu, a koje predstavljaju ruglo i narušavaju izgled grada zaklanjajući zgradu Banovine", zaključuje se u saopštenju novosadskog odbora Pokreta za preokret koje prenosimo u celosti.

"Apelujemo da se preduzmu sve neophodne mere kako bi to rešili na način sličan u modernim evropskim gradovima u kojima izlazi iz garaža nisu natkriveni, već su urađeni diskretno, samo sa ogradom, pri čemu vizuelno ne štrče i ne narušavaju okruženje.

Ova garaža nije samo podzemna, kako su najavljivali gradski čelnici, već i nadzemna. Izgradnja garaža kod Banovine, odnosno Skupštine Vojvodine i u ulici Modene, počela je u junu 2022. godine bez potrebne dokumentacije.

Zbog nepoštovanja zakona i izvođenja radova bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović i poslanica PSG-a Ana Oreg podneli su krivične prijave protiv odgovornih jer je tokom gradnje oštećena zgrada Banovine, spomenik kulture.

Krivična prijava iz decembra 2022, koja sa svim dodacima ima 371 stranicu, podneta je protiv Dejana Mihajlovića, v. d. načelnika i ostalih odgovornih lica u Upravi za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada, kao i protiv Mihajla Babića, direktora privrednog društva "Garaža Banovina doo" i ostalih odgovornih lica u tom društvu.

U krivičnoj prijavi se navodi da postoje osnovane sumnje da su pomenuta lica učinila više krivičnih dela: građenje bez građevinske dozvole, nesavestan rad u službi, oštećenje vodoprivrednih objekata, nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, uništenje i oštećenje tuđe stvari, uništenje i oštećenje javnih uređaja.

Do današnjeg dana tužilaštvo nije reagovalo. I garaža u izgradnji u ulici Modene ima svoj nadzemni deo koji će zakloniti centar grada, gradski trg, katedralu i pogled prema Banovini.

Obe garaže gradi preduzeće "Javne garaže" koje su osnovale "Inobačka" i "Best in Parking - Holding" koje su 2020. godine potpisale ugovor o koncesiji na 40 godina sa Novim Sadom za izgradnju četiri garaže, tri podzemne i jedne nadzemne. U planu su garaže na Trgu Republike, što bi značilo zatvaranje Riblje pijace i nadzemna garaža u Šafarikovoj ulici kod okretnice GSP-a.

Već smo upozoravali koje sve moguće rizike nosi sa sobom izgradnja podzemnih garaža u samom centru, najurbanijem delu grada sa puno zgrada u kojima ljudi žive i rade, a koje su usled salivanja na hiljade tona betona i armature i usled vibracija pretrpele potrese i vidljiva oštećenja, iako su nas iz kompanije "Inobačka" izveštavali da je pomeranje tla i objekata u granicama očekivanog i dozvoljenog. Među njima su i objekti koji predstavljaju simbole grada i koji su zaštićeni kao istorijsko i arhitektonsko nasleđe, a koje su projektovali najveći arhitekti poput Dragiše Brašovana i Đorđa Tabakovića.

Kontinuirano neodgovorno postupanje i kršenje zakona od strane aktuelne vlasti devastira naš grad i uništava njegov prepoznatljiv identitet. Centar grada je trebalo rasteretiti od saobraćajne gužve i zagađenja, a javne i zelene površine sačuvati i ostaviti da služe građanima", zaključuje se u saopštenju novosadskog odbora Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati